A Mississippi vidékéről származó óriás mohaállatra bukkantak Gyomaendrődnél

Óriás mohaállatot találtak a Hármas-Körös gyomaendrődi szakaszán. A Mississippi vidékéről származó élőlény jövevényfajnak számít, és az átlaghőmérséklet emelkedése miatt terjed világszerte, így Magyarországon is. Ökológiai szempontból azonban nem jelent problémát – adta hírül a BEOL.

A mohaállatot a Hármas-Kőrös gyomaendrődi szakaszán kapták lencsevégreForrás: Pecaverzum

Az óriás mohaállatról még augusztus 28-án készítették a fényképeket, és küldték el a Pecaverzum szerkesztőségének. Magyarországon egyre jobban terjed a faj, amely valójában – a nevével ellentétben – parányi élőlény, de telepekbe összeállva már hatalmas „gombócot" formáz. Hazánkban a mohaállatoknak (Bryozoa) tíz faja él, és ebbe már beleszámították a Mississippi vidékén őshonos óriás mohaállatot is, melyet először 2011-ben láttak a Ráckevei Soroksári-Dunában.

Ezek a helyváltoztatásra képtelen egyszerű élőlények érzékenyek a hidegre. Amikor ősszel lehűl a víz, a telepek szétesnek, az állatkák elpusztulnak, de az általuk már korábban létrehozott többsejtű szaporítóképletek – a mindössze félmilliméteres, de a fagyokat is elviselni képes sztatoblasztok – biztosítják a faj túlélését. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek