Tizenöt madárfaj fészkébe kukkanthatunk bele ezen a Youtube-csatornán

Az idén akár tizenöt madárfaj költését is nyomon követhetjük élőben az ország legnagyobb madárfigyelő webkamerás oldalán, a Madárles.hu-n és a Madárles YouTube-csatornáján.

BagolyfészekForrás: Shutterstock.com

Egy molnárfecske- és amennyiben a mesterséges fészket elfogadják, egy gyurgyalag-fészek belsejébe is betekinthetünk, amely a Magyar Madártani Intézet közleménye szerint nem csak hazánkban, de világszinten is különleges kezdeményezés.

A csatornán a macskabaglyok nyitották a szezont, március elején lett meg az első tojásuk, amelyet további kettő követett. A három fióka április elején kelt ki, és várhatóan május elején hagyja el az odút, mi pedig egészen addig figyelhetjük a Youtube-on a fiókák etetését és gondozását. A macskabagoly nevét a szürkületkor hallható, erőteljes, nyávogásra emlékeztető hangjáról kapta. Monogám faj, a tojó általában 2-4 tojást rak, amelyeken 28-30 napig kotlik, ez idő alatt a hím eteti a tojót. 

Az erdei fülesbagoly tojó, a tiszavasvári fészek környékén elszaporodott pockoknak köszönhetően hat tojást is rakott, így nagy látványosságot ígér a népes fészekalj felnevelése. Az első fióka április 11-én kelt ki. A fiókák a fészket háromhetesen, még röpképességük elérése előtt elhagyják, majd szétszóródnak a környékbeli fák koronájában ugrándozva, és esténként síró hangjukkal jelzik, merre vannak. Májustól egészen augusztus végéig, akár egy kilométerről is hallani lehet a hangjukat.

A kuvikok az év minden szakában jelen vannak egy tiszalöki ház padlásán található ládában, így ez az élő adás egész évben elérhető. A legizgalmasabb pillanatokat azonban a tavaszi költési időszakban lehet látni. A kuvik tojó jelenleg öt tojáson kotlik.

Az idén a dél-balatoni régióban egy, a füleskuvikok által rendszeresen használt odút is bekameráztak. A hazánkban költő többi bagolyfajjal ellentétben a füleskuvikok télre elhagyják az országot, a telet Afrikában töltik. Áprilisban érkeznek vissza és május környékén kezdenek költeni.

Ezen kívül követhetjük többek között egy ságvári gólyafészek és egy siófoki molnárfecskefészek mindennapjait is, és a tervek között szerepel egy gyurgyalagfészek bekamerázása is. 

A gyurgyalag telepes fészkelő, meredek lösz- vagy homokfalakban alakítanak ki lyukakat költőhelyül. A közvetítésre még várni kell, mert a madarak május elején érkeznek meg. Amennyiben a felkínált mesterséges fészket elfoglalják, akkor különleges perspektívából lehet majd megfigyelni a költésüket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek