Amerika tárt karokkal várja a magyar láncfűrészes szobrászt

A németországi Blockhausenben már komoly sikereket elért magyar láncfűrészes szobrász most Amerikába kapott meghívást, hogy a legjobbak között bizonyíthasson a világversenyen.

Varga Norbert, láncfűrészes fafaragó alig néhány év alatt saját magát képezte profivá, őstehetségét a németországi Blockhausenben rendezett versenyeken már többször is bizonyította, most pedig a világ legjobb láncfűrészes szobrászaival mérheti össze tudását az amerikai Monatanaban - írták a Lakáskultúra oldalán.

Varga Norbert szobraival már komoly, dobogós helyezéseket is elértForrás: Facebook/Steve Backus/Varga Norbert

A Pázmándon élő és alkotó Varga Norbert munkásságát az egyik amerikai versenyszervező hosszú posztban méltatta a neten, még a készülő verseny előtt. Norbert szerint az amerikai verseny nagyon más lesz, mivel mások a méretek és mások a szabályok is. "Blockhausenben a versenyzők egy előre kimért farönköt kapnak és azzal kell dolgozniuk. Gyakorlatilag nincs időkorlát, lehet alkotni, ahogy jól esik, az elkészült pályaműveket pedig végül egy szakmai zsűri pontozza. Montanaban teljesen más a verseny rendszere: a farönköket kisorsolják a versenyzők között, így esetleges, hogy ki milyen darabot kap" - magyarázta Varga Norbert.

A konkrét témafaragásra Amerikában 3,5 nap áll rendelkezésre, de minden egyes nap beiktatnak egy nehezítést, amikor is a versenyzőknek egy másik farönköt kell készre faragniuk 90 perc alatt. Ilyenkor nem csak az időmegvonás okoz extra stresszt, hanem az is, hogy abban a 90 percben egy teljesen más gondolatvilágba kell csöppenni a versenyzőknek. A gyorsfaragással készült szobrokat még aznap ott, a helyszínen értékesítik, az érdeklődő közönség pedig pillanatok alatt el le is csaphat a leglátványosabb művekre.

A mezőnyben a versenyzők többsége amerikai kontinensről való, de több európai és ausztrál művész is meghívást kapott a nemzetközi versenyre. Összesen 22 fafaragó érkezik Montanaba a nagyvilágból, sőt egy női versenyző is részt vesz a mezőnyben, akit bizony a férfi láncfűrészesek komoly konkurrenciának tartanak. 

Varga Norbert épp egy történelmi figurán dolgozikForrás: Lakáskultúra/Varga Norbert

Bár a versenyzők többsége az utolsó pillanatig titkolja, hogy mi lesz a szobrok témája, Norbert már többeknek elárulta, hogy nagy valószínűséggel aranymosókat fog faragni, hiszen a Nagy Sziklás hegységben még most is számos legenda szól az aranyásókról. A verseny szeptember 7-én indul, eredmény 11-én hétfőn várható.

Forrás: Lakáskultúra

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek