Ha egy gyümölcsöző kapcsolatra vágyunk, irány a jubiláló Szarvasi Szilvanapok

Az ízletes szarvasi fesztivált, ahol gyümölcsöző kapcsolatot köthetünk a szilvával, immár 25. alkalommal rendezik meg a Békés vármegyei városban. A Szarvasi Szilvanapokra szeptember 8. és 10. között látogathatunk el.

A receptverseny az egyik főattrakció, csodás szilvás finomságok kerülnek az asztalokraForrás: Szarvasi Szilvanapok / FB

A rendezvénysorozat fő célja, hogy népszerűsítse a szarvasi szilvát és bemutassa a hozzá kapcsolódó hagyományokat. A tradíciók jegyében a fesztiválon sokféleképp megkóstolhatjuk ezt a szép mosolygós, mélykék gyümölcsöt: lesznek szilvás sütemények, szilvapálinkák, kézműves szilvás sörök és persze az elmaradhatatlan rézüstökben rotyogó szilvalekvárok.

Idén is hirdetnek receptversenyt a szilvás süteményekre, ezúttal nemcsak Szarvas kedvenc sütijét, hanem Munkácsy kedvenc szilvás süteményét is keresik. Ennek apropója, hogy szeptember 10-én véget ér a város életében meghatározó szerepet betöltő Munkácsy Most című kiállítás, amelyen két részben, három hónap alatt összesen 75 Munkácsy-alkotást mutattak be az érdeklődőknek, köztük számos olyat, amely eddig sehol sem volt látható.

A szilva ünnepének elengedhetetlen felvonása a Termésáldás is, amelyre vasárnap délelőtt kerül sor az Evangélikus Ótemplomban.

A jubileumi szilvaünnepen új helyszínt is avatnak majd, a Vízi Színházban tartják a színpadi programokat és az esti koncerteket, így például pénteken a Best of Geszti koncertet, vagy szombaton a Cervinus Teátrum művészeinek részvételével zajló zenés, szórakoztató estet.

A Vízi Színház előtti parkolóhoz érkezik szombaton a Nemzeti Művelődési Intézet Gasztrobusza Prohászka Béla és Tímár András Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakácsokkal. És ez még mindig csak egy kis része a háromnapos fesztivál programjának. Részletesebben a  www.szilvanapok.hu oldalon olvashattok róla.

Forrás: Szarvasi Szilvanapok / FB
A szarvasi szilvatermesztésről szilvahéjban:
A szarvasi szilvatermesztést az 1790-es évektől írott dokumentumok igazolják. Tessedik Sámuel evangélikus lelkész mezőgazdasági taniskolája a helyi földműves gazdák gyermekeit tanította meg többek között a gyümölcsfák telepítésére; 1790-ben 93 gyümölcsfajtát hozatott Bécsből Szarvasra, és egy 15 holdas mintakert egyharmadában gyümölcsfákat ültetett.
Az 1890-es évektől a Körös folyó szabályozását követően a kiszárított medrek művelhető területekké váltak, így alakult ki Szarvas határában az 1100 holdnyi zártkerti rendszerű gyümölcstermesztés.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek