Most van a legnagyobb esélye, hogy láthatjátok hazánk egyik legritkább lepkefaját

Magyarország természeti kincsei között több olyan faj is létezik, amelynek hazai elterjedése annyira kicsi, hogy egy, vagy néhány, kisebb-nagyobb tájegységhez köthető a jelenlétük. Ilyen élőlény a vörös csüngőlepke, amely éppen most rajzik – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldalán.

Forrás: DINPI

Magyarországon főként a Duna–Tisza közéről és Budapest környékéről ismert. A Fertő-tó és a Balaton mentén, valamint a Dél-Dunántúl több pontján is előfordul, de az adatok egy része már régi, néhány évtizede – egyes kutatók – kihaltnak vélték. Szerencsére Pest Vármegyében több észlelése is történt az utóbbi évtizedben, így a faj, ha ritka is, de jelen van és szaporodik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A vörös csüngőlepke száraz, meleg homoki gyepekben, felnyíló sziklafüves lejtőkön látható júliusban, esetleg augusztusban. A hernyók – a szakirodalom szerint – ördögszekéren/ mezei iringón (Eryngium campestre) élnek, de feltételezik más tápnövények fogyasztását is.

Rajzását Gáll Zsuzsanna a nemzeti park környezeti nevelője vette észre a családoknak szervezett lepkésztúra közben, amelyet az Érdi-levendulás környékén tartott.

Érdekes módon a párzó párok kizárólag a homoki aszúszegfű (Petrorhagia prolifera) virágain tartózkodtak. Az így felfedezett populáció hosszú távú megfigyelése remélhetőleg több kérdésre is fényt derít majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek