Lepkefajt neveztek el a Gyűrűk Ura főgonoszáról

A tudósok egy új lepkecsoportot neveztek el a Gyűrűk Ura főgonoszáról, a hatalom gyűrűinek megalkotójáról, Sauronról – írja a BBC. A szakértők azért találták ki a Saurona nevet, mert a rovar narancssárga szárnyain lévő fekete gyűrűk a J. R. R. Tolkien által leírt " mindent látó szemre", Sauron végső alakjára emlékeztette őket. A Londoni Természettudományi Múzeum azt reméli, hogy a szokatlan név felhívja a figyelmet a fajra, és további kutatásokat tesz lehetővé. 

A Saurona triangular és a Saurona aurigera a csoport első tagjai, de várhatóan még sok faj csatlakozik hozzájuk. A nevet Dr. Blanca Heurtas, a múzeum lepkekurátora választotta. Heurtas és a világ minden tájáról érkezett 30 tudósból álló csoport egy évtizedet töltött az Euptychiina nevű altörzs tanulmányozásával. A szakértők több mint 400 különböző lepkefajt elemeztek, és a DNS mintákat felhasználva azonosították a köztük lévő különbségeket. 

A Saurona triangula és a Saurona aurigera egyébként nem az első élőlények, amelyeket Sauronról neveztek el. A karakter nevét egy béka és egy dinoszaurusz is viseli. A kutatócsoport egy másik lepkefajt is talált, amelyet Dr. Huertas Argenteria-nak, azaz ezüstbányának nevezett el, a szárnyain lévő ezüst pikkelyek miatt.

A borítókép illusztráció, forrása: wallpaperaccess.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek