Hatszáz lepke örvénylik a látogatók feje felett az Állatkertben

Vasárnap nyitott meg a budapesti Állatkertben a Lepkekert. Összesen hatszáz trópusi pillangó között lehet sétálgatni.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Pálmaház mellett található a Lepkekert, mely szezonálisan látogatható, azaz május végétől kora őszig tart nyitva. A 260 négyzetméter alapterületű Lepkekert 1200 köbméternyi légterében 21 fajhoz tartozó lepke röpdös, ami összesen hatszáznál is több lepkét jelent. A látogatók nem falak mögött láthatják a lepkéket, hanem egy légtérben vannak velük, közözöttük sétálhatnak, olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert sajtóközleményében.

A kép illusztrációForrás: Stergo/Pixabay

A bemutatott lepkék nagy része Közép- és Dél-Amerikában őshonos fajhoz tartozik: a denevérlepke kiterjesztett szárnya a 15 centit is elérheti, az égkék azúrkék lepke szárnyai fémesen ragyognak, csak hogy néhány különlegességet említsünk. A lepkéket nemcsak repülés, hanem táplálkozás és kikelés közben is meg lehet figyelni a Lepkekertben. Az itt élő lepkék háromféle módon is táplálkoznak. Egyrészt az itt nyíló virágokból, másrészt a gondozók által kihelyezett gyümölcsökből, illetve akácméz alapú nektárt is kapnak. A kikelést az üvegfalú bábszekrényben lehet megfigyelni, itt fajonként eltérő jellegű bábok függenek, majd ha a lepkék kikelnek, és a szárnyuk is kisimult és megszáradt, akkor kiengedik őket a Lepkekert többi lakója közé.

Bár szabadon lehet közöttük sétálgatni, minden látogatónak felhívják a figyelmét arra, hogy semmiképp se fogják meg a törékeny lepkéket, még akkor sem, ha valakinek a vállára, vagy fejére szállnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek