Ritka lepke járt a Kék-Kálló-völgyben

  Az utóbbi hetekben két alkalommal is sikerült megfigyelni a gyászlepke (Nymphalis antiopa) egy-egy példányát a Kék-Kálló-völgyben - írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Facebook-oldalán.

  GyászlepkeForrás: Picasa/Szél László/Patalenszki Adrienn/facebook.com/HortobagyiNemzetiParkIgazgatosag

  Mint írják, a lepkefaj dél-nyírségi felbukkanása mindenképpen figyelemre méltó, ugyanis az Alföldről kevés adata ismert és leginkább hegyvidéki patakvölgyekben jellemző az előfordulása. Magyarországon már sok helyen előkerült, de mindenhol ritkaságnak számít.

  Repülési ideje áttelelés után márciustól májusig tart, majd egyetlen nemzedéke június végétől augusztus elejéig látható. Hernyója fűz-, nyár-, éger-fajokon és nyíren is kifejlődhet. A jövőben fontos feladat lesz elterjedésének további vizsgálata és élőhelyeinek megóvása, ugyanis a rendszeres megfigyelések állandó nyírségi populációk jelenlétére engednek következtetni.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek