Ereszkedjünk a föld alá - Ezek a programok várnak a Barlangok napján!

Minden év június 25-én tartják a barlangok napját, amelyen a barlangtan rejtelmeibe nyerhetünk betekintést. A rendezvény programjain rengeteg információt gyűjthetünk a barlangok keletkezésével, történelmi múltjával kapcsolatban, valamint izgalmas kirándulásokon és barlangtúrákon vehetünk részt. Íme az elkövetkező napok legérdekesebb barlangos programjai!

Izgalmas barlangtúrákForrás: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Overallos alap-és extrém túrák a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban

A Csodabogyós-barlang, Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja, amely a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét. A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen több mint 6 kilométer, járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. A látogatók a barlang óriási, látványos hasadékainak és képződményeinek (cseppkövek) köszönhetően izgalmas barlangjárásokon, barlangkutatásokon vehetnek részt.

Overallos túrák a Csodabogyós-barlangbanForrás: Facebook/Csodabogyós-barlang, Balatonederics

A barlangban június 25-én, alap és extrém túrákat is szerveznek. Az alaptúrák 1,5-2 órásak, egyes szakaszokon négykézláb vagy hason csúszva lehet a mélyebb zónákba jutni. A barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fokos a hőmérséklet, a védősisak és a nagy fényerejű fejlámpa mellett, barlangászoverallt is biztosítanak a túrázóknak. Az extrém túrák 3,5-4 óra alatt teljesíthetők, a meredek, szűk és csúszósabb szakaszok itt már maximális odafigyelést igényelnek a kalandvágyóktól. A túrákra az alábbi elérhetőségeken lehet jelentkezni.

Denevérlesen az Abaligeti-barlangban

Az Abaligeti-barlangban már levonult az áradás, így a bemutatóhely ismét a normál nyitvatartási rend szerint fogadja a látogatókat és július 1-jén túrát szerveznek a Denevér tanösvényen, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a mészkőterületekre jellemző formavilággal, valamint a területen elforduló állat és növényvilággal. A program időtartama 90 perc, a részvételhez előzetes jelentkezés szükséges. 

Denevérek az Abaligeti-barlangbanForrás: Facebook/Abaligeti-barlang

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 1996. április 1-én vette át a barlang kezelését és a mai kor követelményeinek megfelelő korszerű berendezés kiépítését, melynek köszönhetően a barlangi környezetbe jobban illeszkedő betonjárdák, rozsdamentes acél korlátok és lépcsők, valamint korszerű, szakaszolt világítás került a kiépített járatba, így a Mecsek hegység leghosszabb, patakos barlangja 2001 novembere óta megújult formában várja a látogatókat.

Vár-barlang túra a Budai Várban

Június 29-én, csütörtökön a kétórás séta során a látogatók a Budai Vár-barlang legérdekesebb részeit járják be, majd a várfal alatt a felszínre érve közösen sétálnak át a Dunára néző Savoyai teraszra, ahol geológus szakvezető mesél majd a Duna-völgy, a Pesti-síkság és a budai oldal magaslatainak keletkezéséről, földtani érdekességeiről.

Budai Vár-barlang túraForrás: Facebook/Budai Vár-barlangi séta

A túra során az érdeklődők nem csupán a Vár-hegy és a Duna-völgy földtörténeti titkaiba és érdekességeibe nyerhetnek beavatást, de a végén koccinthatnak is legnagyobb folyónk, a Duna egészségére. A koccintáshoz a résztvevőket a Savoyai Terasz vendégeli meg egy pohár pezsgővel vagy limonádéval, a program pedig koncerttel zárul.

Ha inkább csak messziről csodálnánk a barlangokat

Az Uránia Nemzeti Filmszínház egy elsöprően szép meditációra invitálja az érdeklődőket a természet kifürkészhetetlen erejéről. Június 25-én a Barlangok napja alkalmából Michelangelo Frammartino A Barlang című dokumentumfilmjét vetítik, melyet a 2021-es Velencei Filmfesztivál zsűrije különdíjjal jutalmazott. 

A történet 1961-ben játszódik, amikor a Piedmont barlangászalakulat dél-olasz vidékre indul feltáratlan járatok után kutatva. A veszélyes expedíciót egy agg pásztor figyeli gyanakvón a calabriai hegyek bérceiről. Frammartino meghökkentő allegóriája számtalan filmes seregszemle közönségét varázsolta el Brüsszeltől Jeruzsálemig. A fikcióba csomagolt dokumentumfilm költői, csendes, éteri harmóniája nem csak ritka moziélmény, de egy vaskos filozófiai feladvány is a civilizáció és a természet között feszülő örök ellentétről.

(Forrás: bfnp.hu, csodabogyos.hu, dunaipoly.hu, magyarnemzetiparkok.hu, urania-nf.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek