Március a barlangok hónapja! Íme a legkalandosabb hazai programok 2023-ban

Március a barlangok hónapja! A kampány célja, hogy bemutassák és népszerűsítsék hazánk különleges barlangjait. A programok között szerepel mind a kiépített, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok felfedezése, melyekből most összeszedtük a legjobbakat. 

Családi barlangtúrák egész márciusbanForrás: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Egri Csaba

Különleges programokkal és kedvezményes belépőkkel várja a látogatókat a Barlangoljunk! programsorozat keretében Magyarország 5 „barlangos" nemzeti parkja márciusban – olvasható a magyarnemzetiparkok oldalán, ahol 4 érdekességet is elárultak hazai barlangjainkról. 

Tudtad, hogy Budapest a világ egyetlen fővárosa, amelynek utcái alatt barlangok rejtőznek? És arról hallottál, hogy hazánk egyik legnagyobb víz alatti üregrendszere a II. kerület alatt található? Magyarország leghosszabb barlangja, a Pál-völgyi barlang eléri a 31 km hosszúságot, a legmélyebb barlangunk, a Bányász-barlang pedig 250 méter mély és a Bükkben található.   

Most pedig lássuk a legjobb 2023-as Barlangok Hónapja túrákat nemzeti parkokra lebontva:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Káprázatos cseppkövek a  Baradla-barlangbanForrás: Tainar/Shutterstock

A parkban található Baradla barlang Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Ebben a hónapban Baradlamanó bemutatja birodalmát, ahol a látogatók kifürkészhetik a mélység titkait, a Hangversenyteremben pedig zenét hallgatva csodálhatják meg a szebbnél szebb cseppköveket. A barlangban egész hónapban 20% kedvezményt adnak a felnőtt jegyárból. A program előzetes bejelentkezéshez kötött, hossza 1 km, időtartama 1 óra. 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Március 13-án és 22-én kerékpártúrát szerveznek a Koloska-völgybe a Lóczy-barlang kedvezményes látogatásával. Ez alkalommal a kirándulók saját kerékpárral nevezhetnek egy könnyed tekerésre, ahol a nemzeti park munkatársa által vezetett körtúra kiindulópontjáról, a Koloska-csárda parkolójából részben aszfaltos, majd jó minőségű murvás úton tekerve többet megtudhatnak a völgy kialakulásáról, élővilágáról, valamint helyi érdekességeket és egy vadasparkot is útba ejtenek. 

Lóczy BarlangForrás: Facebook/Lóczy-barlang Látogatóközpont/Csaba Egri

Innen erdészeti úton látványos sziklaformák, gyönyörű tisztások következnek majd a festői Kéki-völgyön keresztül eljutnak a Lóczy-barlanghoz, ahol kedvezményes belépő váltása mellett interaktív kiállítással várják a résztvevőket, majd a barlangban is megcsodálhatják a föld alatti világ rejtett titkait. A túra összesen 15 kilométer, hossza 3-4 óra. 

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Március 18-án, szombaton Denevérles lesz a Szent István-barlangban. Aprogram keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a denevérek világába. Ezúttal, rendhagyó módon, a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett, kiemelt figyelmet kap a barlang élővilága és az itt telelő "bőregerek" védelme.

A Szent István-barlang kincseiForrás: Bükki Nemzeti Park

A látogatók megtudhatják, vajon miért keresik fel a barlangokat a denevérek, miként vészelik át a tél viszontagságait, mivel táplálkoznak, hogyan segítik a barlangkutatók munkáját és jó eséllyel még függeszkedő példányokat is láthatnak.

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Abaligeti-barlangForrás: Facebook/Abaligeti-barlang

Március 25-én délután barlangi földrajzórát tartanak az Abaligeti-barlangban, ahol a gyerekek és a felnőttek izgalmas programon vehetnek részt és megismerkedhetnek a barlang különleges természeti képződményeivel és a cseppkövek növekedésének folyamatával. 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A hónap minden péntekén felfedező-túrát szerveznek a Szemlő-hegyi-barlangban. A „Felfedező túra" keretében a résztvevők megtudhatják, hogy az egykori felfedezők hol jutottak be és honnan közelítették meg a barlangot. 

Különleges képződmények a Szemlő-hegyi-barlangbanForrás: Facebook/Szemlő-hegyi-barlang

Az Felfedező túra keretében a csoport a túra végeztével nem a megszokott túraútvonalon, hanem az egykori felfedező bejáraton, az Örvény-folyosón hagyhatja el a barlangot, ahol kiérve a felszínre, gyönyörű panoráma, a kőpark tanösvény és játszótér várja a látogatókat. A program keretében lehetőség lesz egy 3D film megtekintésére a nem járható Budai barlangok csodálatos
világáról. A program hossza: kb. 90 perc, melyre előzetes időpont egyeztetés szükséges.

További érdekes barlangtúrák a Magyar Nemzeti Parkok oldalán található.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek