Ötszáz méter hosszú híd épül a Dunán

Megkezdődtek a kivitelezési munkák a magyarországi Dunakiliti és a szlovákiai Doborgaz közötti hídon – jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM). Az új átkelőt az átadás után kerékpárosok, gyalogosok, a mentőszolgálat, illetve a fenntartási munkálatokat végző gépkocsik használhatják majd.

Jövőre már nem csak csónakokon lehet Dunakilitinél a Dunán közlekedni a két ország között - illusztrációForrás: arculatbank/Pixabay

A gyalogos-kerékpáros Duna-híd és a hozzá vezető útszakaszok megvalósítása lehetőséget teremthet arra, hogy a térségben levő, eddig elszigetelt határ menti települések között kapcsolat alakuljon ki. Az új kapcsolat elsősorban a helyi lakosság számára kedvező, de a turisztikai igényeket is kielégíti.

A híd összeköti a szlovák oldali Kis-Csallóköz szigetet a magyar oldali Szigetközzel, és részévé válik az EuroVelo 6 kerékpáros útvonalnak.

Az új Duna-híd terve dunakiliti és Doborgaz közöttForrás: NIF / NIF/Vg.hu

A Dunakiliti és Doborgaz közötti híd 500 méter hosszú lesz (mederhíd az ártéri hidakkal együtt), amelynek fele közvetlenül a víz fölött húzódik majd. A hídhoz a szlovák oldalon is gyalog- és kerékpárút kapcsolódik. A projekt jóváhagyott költségvetése több mint 10,4 millió euró, és a tervek szerint 2024-ben befejezik az építkezést – írja a vg.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek