Nyakunkon az ünnep: De hogyan vásároljunk sonkát?

A húsvéti asztal nélkülözhetetlen kelléke a sonka, enélkül nem is lehetne teljes az ünnep. De a sonkavásárlás nem annyira egyszerű dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. Mutatjuk, mire figyeljünk, ha szeretnénk megtalálni a tökéletes és igazán ízletes sonkát!

Mielőtt belevágnánk a sonkavásárlással kapcsolatos praktikákba, ejtsünk néhány szót arról, hogy miért pont sonkát eszünk húsvétkor. Mint az köztudott, a húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor Jézus Krisztus feltámadásáról emlékezünk meg. Húsvétvasárnap véget ér a negyven napos nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz.

A sonka a húsvéti asztal nélkülözhetetlen kellékeForrás: Shutterstock

A sonka annak köszönhetően került a húsvéti kultuszba, hogy a parasztgazdaságokban ekkora készült el a télen levágott disznó húsából a füstölt sonka. Ezzel a friss, finom és akkoriban különlegesnek számító étellel oldották fel az emberek a húsvét előtti 40 napos böjtöt, írja a Mindmegette.hu. 

Melyiket válasszuk?

A boltok sonkaválasztéka igen széles. Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, ezért kelendők a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. Érdemes azt választani, amelyik lapmetszettel rendelkezik, azaz félbe vágták, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba. Így nem csak a zsírtartalmára derül fény, hanem azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk. A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatók véraláfutások.

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vizsgáljuk meg, csak olyan sonkát vegyünk meg, amelynek bőre egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. A sonka nyomásra nem lehet puha, de túl kemény sem, s semmiképp ne vegyünk olyan árut, amelyről hiányzik a címke.

A húsvéti sonka felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyaszthatóForrás: Elena Veselova/Shutterstock

A gyorspáccal érlelt sonka nem a legszerencsésebb választás, de ha mégis e mellett döntünk, akkor csak olyat tegyünk a kosarunkba, ahol a fóliázott hús körül nincs nedvesség. Ha ugyanis nedvességet fedezünk fel, biztosak lehetünk benne, hogy gyenge minőségű áruval van dolgunk.

Ha egyáltalán nem vagyunk járatosak a sonkafőzésben, akkor tökéletes megoldást jelenthet a főzött sonka. Bár a választék egyelőre szűk, de jelen van a piacon. 

A sonkafőzés nem ördöngösség

Ha megvásároltad, a nyers, füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe áztasd be, ami épp ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben tedd fel főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet is.

A tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatod vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdd el főzni. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedd le. Ha esetleg elfelejtetted beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzd meg! Ezek tehát az alapok, de a Mindmegette cikkében további hasznos tanácsokat is olvashatsz, például hogy a zsíros réteget nem érdemes leszedni a sonkáról, mert ez az, ami megóvja a húst a kiszáradástól.

A húsvéti kencék alfája és omegája, a tormakrémForrás: Shutterstock/Photocrew1

A húsvéti sonka felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló. A húsvéti kencék alfája és omegája a tormakrém, amelyet, ha van egy kis időnk, akkor mi magunk is elkészíthetünk. Íme egy recept.

Ejtsünk néhány szót az árakról is!

A boltok kínálatában a legkedvezőbb árú füstölt főtt kötözött sonkától a középkategóriás pulykasonkán, karajon és tarján át a prémium diósonkáig minden megtalálható. A legalacsonyabb, körülbelül 2000 forintos kilós átlagártól nagyjából 4-5000 forintig kell kalkulálnunk a sonkával. A füstölt, főtt, kötzött lapockát és a diósonkát is a legolcsóbban a Lidl-ben kapjuk meg, de persze nem az ár az egyetlen, ami alapján dönteni érdemes, hanem a fent említett szempontokat is figyelembe kell venni. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek