Virágba borult Budapest, ezeken a helyeken cseresznyevirág ünnepet is tartanak

Budapesten több helyszínen is gyönyörködhetünk a virágzó díszcseresznyék színkavalkádjában. Például a Tóth Árpád sétányon futó fasornál a Budai Vár mellett, az Állatkert és a Margitsziget japánkertjében, valamint a 95 éves Zuglói Japánkertben is, ahol Japánkerti Napot tartanak szakmai kertvezetéssel, sok érdekes programmal és óránkénti tárlatvezetésekkel a Varga Márton Múzeumban. A színes Japánkerti Napot április 22-én tartják, a látogatókat pedig 10 órától 17-ig várják a programokra.

Zugló titkos rejtekhelyeForrás: vmszki.hu

Budai Arborétumban is szerveznek hanamit, vagyis sakura-ünnepet. Az eseményen, melynek több alkalma is lesz, mindent megtudhatunk a japáncseresznyéről, annak változatairól, a cseresznyevirágzási frontról, és arról, hogy miként és miért lett ez a virág Japán nemzeti jelképe és a japán identitás része.

A Budai Arborétumba a belépés ingyenes, de április 8-án 10 órakor és 14 órakor, valamint április 15-én 10 órakor és 14 órakor helyszíni vezetést tartanak a parkban, ami belépődíjas. A sétára a Korzozzvelunk.hu oldalon lehet jegyet venni.

Forrás: Korzózz Velünk / Facebook.com

Aki ellátogat a sétára, az áprilisban már tényleg élénkzöld áprilisi lombok, liliomfák, tarka tulipánok, nárciszok és ezernyi tavaszi virág között lépdelhet majd, miközben felfedezheti az arborétum titkait és történetét. A csoportok sziklakertek, örökzöldek, különleges növények között csatangolva meglátogatják az arborétum legidősebb, 120 éves fáit. Őket, akiknek saját története van.

Az erdős és ligetes sétányok mellett nagy múltú épületek húzódnak, hiszen a Budai Arborétum mindig is egy igen fontos kertészeti iskola, majd egyetem oktatási területe volt. Maguk az épületek is értéket képviselnek, sőt, kincseket rejtenek. A séta során beléphetünk az ajtókon és felfedezhetjük a múlt század második felének látványos emlékeit.

Ha sakura-ünnep, akkor Fűvészkert

Az ELTE Füvészkertben már sok éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japáncseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik.

Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben - a japán szokásokhoz
hasonlóan - takaróra telepedhetünk és piknikezhetünk, miközben gyönyörködünk a Sakura fák virágzásában.

Forrás: ELTE Füvészkert / Facebook.com

Az idei hétvégi programnapokon, április 15-16-án és 22-23-án a japán kultúra nagyon sok különleges és érdekes formában mutatkozik majd be. Idén is lesz japán nyelvóra, japán zene, japán harcművészeti –és fegyverbemutató, Go oktatás, koncertek, manga bemutató és e-szubkultúra találkozó is. A MOME hallgatói japán ihletésű kerámiákat állítanak ki és lesz ikebana előadás és workshop.

Jegyeket érdemes elővételben venni: online megváltva 2500 forint, kedvezményes 1500 forint. Ha az esemény napján vásároljuk 2700 forint és 1700 forint. Ne felejtsük, hogy a pénztárban csak készpénzes fizetés lehetséges, és csak 16 óráig tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek