Rendhagyó vezetéseken ismerhetjük meg a pannonhalmi monostort

Az idei év rendhagyó vezetésein a monostor olyan arcait ismerhetjük meg, amelyek csak különleges alkalmakkor tárulnak fel a látogatók előtt. A Barokk Pannonhalma sétán megtudhatjuk többek között, hogy miért tartják Pannonhalmát ezer éve "kortársnak", vagy hogy hogyan építették újjá a monostort a szerzetesek a török uralom után. Bejárhatunk olyan részeket is, melyeket még a 18. század első évtizedeiben építettek, és amelyek általában nem látogathatók. Ilyen például a barokk ebédlő (Refektórium) és a kastély lakosztály (Prelatúra) is. Ezeket a termeket az itt élő szerzetesközösség minden nap használja, így nagy megtiszteltetés bejutni.

Forrás: Pixabay.com / jimmyimi

A túrák közül bemutatjuk még az Orgonatúrát, amit Dejcsics Konrád pannonhalmi szerzetes, kulturális igazgató és Kiss Zsolt orgonaművész vezet majd, és a Főapátság titkos helyeire viszi a jelentkezőket. Ezen a sétán láthatjuk például a templom nagy orgonája mögötti stallumot, valamint a Gyilokfolyosót, amely a szerzetes közösség legkorábbi, kőből készült hálóterme volt.

A Csillagok alatt túrán bekapcsolódhatunk a szerzetesközösség bensőséges esti imájába, majd az egyik testvér egy különleges vezetésen megmutatja a Bazilika csillagait, és a szentélybe is felsétálhatunk. Belekukkanthatunk csillagászati könyvritkaságokba, és több mint százéves távcsővel kémlelhetjük az eget a bencésekkel.

A Szerzetesek kertje az egyik legkedveltebb vezetett séta, mert itt kapcsolódhatunk az apátság körüli természethez is. Ha erre a sétára jelentkezünk, bebarangolhatjuk a 22 hektáros Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykertet, amely bizony a világörökség része. Vezetőnkkel eljuthatunk a Barokk pavilonhoz is, amelyet az 1800-as évek elején még Páter-kuglizóként ismertek.

Kint a zöldbenForrás: Nespresso / Press

A Főapátság nem egy elzárt sziget, szoros kapcsolatban van a lábánál elterülő településsel is, így nem meglepő, hogy egy közös sétával is készültek. Sőt nem is eggyel, hanem mindjárt kettővel. Egy családoknak szóló Kis kalandcsomaggal, amivel a monostor és az arborétum fedezhető fel; ehhez egy játékos felfedezőfüzet is tartozik. Valamint egy Nagy kalandcsomaggal, ami pedig a Főapátság érdekességei mellett elkalauzolja a látogatókat a Porta látogatóközpontba, ahol választhatnak, hogy logikai csapatépítővel erősítik a családi egységet, vagy virtuális utazásra indulnak – olvasható a Turizmus.com összefoglalójában és a Foapatsagiturizmus.hu oldalon, ahol egyenként megtalálhatók a séták leírásai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek