Virágzó trópusi orchideákban gyönyörködhetünk Szegeden

Tematikus sétán mutatják be a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjének virágzó trópusi orchideáit február 4-én, szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az orchidea- vagy kosborfélék a növényvilág formai változatosságuk, speciális szaporodás-biológiájuk és életmódjuk miatt is különleges, legnagyobb fajszámú családja. Akár 30 ezer természetes módon kialakult faj is tartozhat a családba, emellett mintegy 150 ezer hibridfajta létezik.

Trópusi orchidea gyűjtemény a Szegedi Tudományegyetem FűvészkertbenForrás: Facebook/Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/ ZALATNAI_MARTA/Zalatnai_Marta

A kosborfélék a sivatagok és gleccserek kivételével szinte minden szárazföldi élőhelyen, valamennyi kontinensen előfordulnak. A Kárpát-medencében több mint ötven - kivétel nélkül talajlakó - faj őshonos. A mérsékelt égövön üvegházakban nevelt trópusi orchideák nagy része ősszel és télen hozza látványos és egzotikus virágait, az SZTE Füvészkertjében található orchideaház is ilyenkor mutatja legpompásabb arcát.

A botanikuskert gyűjteménye mintegy félszáz nemzetség több mint 250 egyedét mutatja be, ezek között vannak botanikai fajok és hibridek is.

Több mint 250 egyedet mutatnak be szombatonForrás: Facebook/Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/ZALATNAI_MARTA/Zalatnai_Marta

A legtöbb trópusi orchideánk melegházi és fán lakó (epifita) életmódot folytat, de vannak köztük talajlakók is, mint a rendkívül egzotikus megjelenésű - nevüket virágjuk érdekes alakjáról kapó - papucsorchideák. A kert hidegebb körülményeket igénylő orchidea fajai közül a tél közepén a - Délkelet-Ázsiából származó, hosszan tartó virágai miatt népszerű - csónakorchideák kezdik bontogatni szirmaikat. A tematikus szakvezetést két időpontban (10:45 és 13:15) rendezik meg, melyre előzetes regisztrációt követően vehetnek részt az érdeklődők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek