100 éves születésnapját ünnepli a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje

Nemrég még pont arról írtunk, hogy micsoda érdekes, húsevő növények élnek a Szegedi Tudományegyetem fűvészkertjében, most pedig arról érkezett hír, hogy október 8-án, szombaton kereken a 100. születésnapját fogja ünnepelni a helyszín. 

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert / Facebook.com

Mikor a kolozsvári egyetem 1922-ben Szegedre költözött, a város húsz kataszteri hold szántóföldet ajándékozott a füvészkert létrehozására, ekkortól számítják a fűvészkert megalapítását. Az alapító igazgató, Győrffy István az újszegedi terület betelepítését 1925-ben kezdte el, és olyan növényeket használt fel, melyeket gyűjtőutak során szerzett. 1928-ban artézi kutat fúrtak, 1929-30-ban növénynevelő üvegház épült, 1931-ben készült el az első tó.

Az india lótusz, mely ma is a kert különleges látványossága, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából került Szegedre. Az 1940-es évektől alakították ki a kert főként oktatási célú részlegeit: a rendszertani gyűjteményt, a rózsakertet, a sziklakertet, az ötvenes években pedig üvegházakat építettek a trópusi haszonnövények bemutatására.

A jelenleg több mint 17 hektáros területű füvészkertben a gyűjtemények fenntartása, gyarapítása és az oktatási tevékenység mellett fontos ismeretterjesztő munka is folyik, részben a különféle tematikus rendezvények keretében, melyek közül a legnépszerűbbek a nyári lótusz, illetve levendula napok.

Szombaton az intézmény századik születésnapján a gyerekeket pecsétgyűjtő játék, interaktív koncert, és játszóház várja. Az érdeklődő vendégeknek szakemberek mutatják be a kert értékeit, kora délután 100 év - 100 fotó címmel pedig természetfotó-kiállítás nyílik, majd a Szegedi Nemzeti Színház művészei olvasnak fel néhányat a centenárium alkalmából kiírt egyetemi verspályázatra érkezett művek legjobbjaiból. A programokat délután a Kaláka együttes koncertje zárja - olvasható az esemény Facebook-oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek