Rikoltásoktól hangosak a Maros-menti erdők, mutatjuk mi okozza

A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületét járva jó eséllyel meghallhatjuk a fekete harkályok jellegzetes, messzire hangzó, rikoltásszerű kiáltását.

harkályForrás: Hornok Benedek/kmnp.hu

A hazánkban előforduló harkályfajok közül a fekete harkály a legnagyobb, testhossza az 50 centimétert is elérheti. Tollazata fényes koromfekete, a hímeknek a fejtetőjén, a tojóknak pedig csak a tarkóján van egy élénkpiros folt. Alapvetően inkább középhegységi bükkösök, fenyvesek lakója, de a Körös- és a Maros-ártér is megfelelő élőhely számára. Itt ugyanis vannak olyan öregebb fák, melyekben odút tud vájni magának. Testméretéből kifolyólag odúja is nagyméretű, így ha ő azt már elhagyja, akkor szívesen fészkelnek bele más, szintén nagyobb méretű fajok, például kék galambok, kuvikok, szalakóták.

harkályForrás: Hornok Benedek/kmnp.hu

Nagyon jellegzetes, magas hangja van, ezért rikoltásszerű kiáltását több kilométeres távolságból is meghallhatjuk. Főként ősszel és télen van ez így, amikor már a fák részben, vagy egészben lehullajtják lombjukat. Ilyenkor magukat a fekete harkályokat is könnyebb megpillantani. Jelenlétükre a korhadt fák alatti, nagyméretű forgácsokból is következtetni lehet.

A fekete harkályokra nagyon jellemző a területhűség. Télire nem vonulnak el, s ha az ökológiai feltételek megfelelőek számukra, akkor egész életüket a saját területükön töltik.

A KMNP Maros-ártér részterületén csupán néhány fekete harkálypár fészkel. Rajtuk kívül más harkályfajok, például zöld küllők, nagy, balkáni és közép fakopáncsok is előfordulnak. 

Címlapkép forrása: Sallainé Kapocsi Judit/kmnp.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek