Ritka pillanat: ugró vadmacskát fotóztak hazánkban

Vadmacskát látni kivételes dolog, vadászó példányt pedig még inkább az. Ezért olyan különleges hír, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak sikerült lencsevégre kapnia egy példányt, mégpedig fényes nappal, amikor általában ritkán lehet megfigyelni.

A nádasba repülő énekesmadarak keltette zajra, vadászösztönét követve utánuk ugrottForrás: Kis-Balaton/Facebook

A képeken látható fiatal egyedet a Kis-Balatonon, a töltés szélén vették észre. „A kezdeti gyanút leküzdve meglapult, élvezte a napsugarakat, majd a nádasba repülő énekesmadarak keltette zajra, vadászösztönét követve utánuk ugrott." – írják a Kis-Balaton hivatalos Facebook-oldalán.

A vadmacska (Felis silvestris) fokozottan védett emlősfajunkForrás: Kis-Balaton/Facebook

A vadmacska (Felis silvestris) fokozottan védett emlősfajunk. Szereti az olyan élőhelyeket, ahol sűrű a növényzet, ahol jól el tud bújni, de a vadászat miatt fontos számára a nyílt terület megléte is. Fő táplálékai közé tartoznak a kisemlősök, főleg a rágcsálók, de megeszi a nagyobb rovarokat, kétéltűeket, időnként a madarakat és halakat, valamint dögöt is szokott fogyasztani. Leginkább éjszakai állat, nappal ritkán lehet megfigyelni. Lakóhelyéül faodvakat, sziklaüreget, farakásokat, róka kotorékokat szokott használni. A vadmacskák leginkább magányosan élnek, a szaporodási időszakukban (pacsmagolás) keresik fel a nőstényeket.

Leginkább éjszakai állat, nappal ritkán lehet megfigyelniForrás: Kis-Balaton/Facebook

A vadmacska Európában sokfelé veszélyeztetett faj, bár elterjedési területe Nyugat-Európában nőtt a visszatelepítési akcióknak köszönhetően. A magyarországi állománycsökkenés elsődleges okai az élőhelyek degradációja, feldarabolódása és a házimacskával történő hibridizáció, illetve a házimacskák által terjesztett betegségek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek