Aranyozott ezüst étkészlet csillog a keszthelyi kastély felújított ebédlőjében

A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum teljesen felújított, díszes és csillogó főúri ebédlőjét augusztus elsején adták át. Az aranyozott étkészlettől csillogó-villogó főúri nagyebédlő, ismertebb nevén a Tükörterem a megnyitás óta eltelt három hét alatt közel harmincezer látogatót nyűgözött le.

Forrás: Facebook / Helikon Kastélymúzeum

Az ebédlőben, ami ma már kihagyhatatlan, ha a Helikon Kastélymúzeumba érkezünk, 12 darab aranyozott, 28,5 centiméter átmérőjű, 1796-os bécsi fémjelű ezüsttányért és ugyancsak aranyozott, 15 fedeles és 6 fedél nélküli kelyhet csodálhatunk meg.

Az egész teríték 192 darabos és 12 személyes, mellyel négy éve gazdagodott a múzeum a Nemzet Kastélyprogram támogatásának köszönhetően. A mesés étkészletet a kultúrapártoló gróf I. Festetics György (1755-1819) rendelte meg.

A grófot többek közt azért tiszteli az utókor, mert a keszthelyi Georgikon megalapításával, a Helikoni Ünnepségek évenkénti megrendezésével, és a kastély könyvtári szárnyának felépítésével elévülhetetlen érdemeket szerzett Keszthelynek és a magyar államnak - olvasható a Turizmus.com oldalán.

„Híres vendéglátó lévén figyelmet fordított a terítés kellékeire, porcelánkészletek, ezüstök, üvegedények nagy számban voltak kastélyában. Mivel több alkalommal az uralkodóház tagjait – például József nádort vagy Ferdinánd főherceget – is vendégül látta, szükség lehetett a királyi főkhöz illó asztalneműre." - idézte fel Kardos Laura, a Helikon Kastélymúzeum közgyűjteményvezetője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek