Felébredt hosszú álmából az iszkaszentgyörgyi kastély

Időutazásban lehet része azoknak, akik bejelentkeznek egy előre meghirdetett túrára az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastélyba. Az idegenvezető, a kastély egyik szárnyának jelenlegi bérlője, a finn Ari Santeri Kupsus, aki számtalan érdekes történetet mesél a látogatás során.

Forrás: Amadé Bajzáth Pappenheim chateau / FB

Legrégebbi részét Amadé Antal építtette. A kastélyt hivatalosan 1735-ben említik írott anyagok. A család 1800-ban Bajzáth József veszprémi püspöknek adta el az épületet, majd tőle unokaöccse lányának házassága révén került a Pappenheim grófok tulajdonába. Ezért emlegetik a kastélyt ma Amadé–Bajzáth–Pappenheim néven.

Az épület még ma is impozáns és mind a három család keze nyomát magán viseli. Az évszázadok alatt többször átépítették, alakítottak rajta. A háborút követően, sok más hazai kastélyhoz hasonlóan „népi célokra" hasznosították: működött benne egyebek között tanácsi hivatal, rendőrőrs, gyógyszertár, posta, vegyesbolt, művelődési ház, gyermekgondozó, sőt egy ideig a szomszédos Kincsesbányán dolgozó bányászok szállásaként is szolgált.

Forrás: Amadé Bajzáth Pappenheim chateau / FB

Neobarokk szárnya az 1950-es évek közepétől általános iskola, a helybeli gyerekek ma is itt tanulnak. Az épület többi része azonban idővel üressé vált, állapota romlani kezdett, az emeleti szobák közül többnek is beszakadt a mennyezete. A ´80-as években az állam részben felújította, ám ezt követően sem hasznosították, lezárt állapotban, funkció nélkül állt.

Ari Santeri Kupsus 2013-ban került bérlőként a kastélyba, miután kiderült, hogy a háború végén rövid ideig a finn nagykövetség is az épületben működött.

A finn üzletembernek köszönhetően a kastély új életre kelt, helyiségeibe korhű, eredeti bútorok kerültek. Ezek jelentik ma a kastély egyik legfőbb értékét. Nyaranta alkotótáborokat, koncerteket, kiállításokat tartanak a földszinti részen, amíg az emeleten a látogatóktól elzárt privát szobák vannak. Ari idegenvezetése mellett azonban ezeket is meg lehet nézni - olvasható a duol.hu oldalán.

Forrás: Amadé Bajzáth Pappenheim chateau / FB

Az előre meghirdetett túrákon nagyon sok érdekességet megtudhatunk a kastélyról, annak tulajdonosairól, történeteiről és utolsó lakójáról, a ma több mint 90 éves Sybill von Manteuffel-Szoege, született Pappenheim grófnőről is.

Az emeleti szobák ablakából nyíló csodás kilátás csak tovább fokozza az élményt. Állítólag annak idején azért választotta ezt a helyet a kastélyépítő Amadé gróf, hogy a középkori fővárosig, Fehérvárig láthasson. A kilátás ma is csodás.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek