Romos és elhagyatott kúriák és kastélyok nyomában, megyéről megyére

Induljon a kastélyvadászat! Akit érdekelnek az elhagyott kúriák, hotelek, kastélyok és elmegyógyintézetek, az most jó helyen jár, mert a következő cikkben összegyűjtöttünk pár olyan helyszínt és Facebook-csoportot, ahol a romos épületek felfedezői kiélhetik magukat. Szomorú történetek, véres, boszorkányos legendák és megannyi üresen tátongó ablak, kapualj és elburjánzott kert. Itt mindenki talál magának felkutatnivalót.

Lehet, hogy munkába menet, vagy egy hétvégi kirándulás során is elmegyünk mellettük, mégsem tudunk róluk. Budapest kastélyai és villái ott bujkálnak az átláthatatlanná szövődött növényfalak mögött, szóval aki szeretné ezeket felderíteni, az ragadjon Google-térképet.

A fenséges Sorg-villaForrás: amberbride.hu / Facebook.com / Galéria

Például a 3. kerületi Kiscelli utcában, amely előtt valószínűleg olvasóink közül többen is rendszeresen, elhaladnak, egy 19. század során kastéllyá alakított barokk épületet találunk. Ez a Zichy-kastély, ahol a Budapesti Történeti Múzeum - Kiscelli Múzeum várostörténeti és képzőművészeti tárlatait is megnézhetjük. A Kiscelli Múzeum jelenleg csökkentett üzemmódban működik: felújítanak, új időszaki kiállításra készülnek, így állandó kiállításaik részlegesen látogathatók, de a jegyek kedvezményesek

Nem romos és nem is tátong az ürességtől, de azért van egy elhagyatott bája a leányfalui Sorg-villának is. Akkor jártunk itt és fedeztük fel a nagyméretű, bajor típusú kastélyt és parkosított kertjét, mikor az itt működő Amber Bride by Sorg Villa esküvőszervező cég nyílt napot tartott Leányfalu önkormányzatával együttműködve.

A sokmindent megélt villa állapota 2006-ig folyamatosan romlott, és majdnem magántulajdonba került, de végül 2014-ben a megválasztott faluvezetés úgy döntött, hogy új életet lehel a kihasználatlan villába. Az önkormányzat elvégeztette a legfontosabb karbantartási munkákat, megszüntette a beázásokat, rendezte a kastély környezetét. Az egyedülállóan szép épület alkalmassá vált rendezvények megtartására, 2018-ban és 2019-ben pedig már szinte az összes nyári hétvégén sikerült rendezvényekre, esküvői alkalmakra bérbe adni. Ha Leányfalunk jártok, a Móricz Zsigmond út 115-117. szám alatt be is kukkanthattok a szép kőkapun. 

Tovább haladva, Budafokon található az a Sacelláry-kastély, ami jelenleg rendezvényhelyszínként, esküvőkre, konferenciákra és fotózásokra bérelhető. Az Anna utcában álló 19. századi épület szomszédságában is van egy kastély, amely sajnos nem látogatható, de a pazar légifelvételek miatt mi már jó ideje felvettük a megnézendő épületek listájára, hátha egyszer adódik rá lehetőség. Ez pedig nem más, mint a Törley-kastély, ahol az Országos „Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet működik.

Az impozáns, mesebeli megjelenésű Sacelláry-kastély Budafok egyik eldugott, romantikus zugában található.Forrás: Sacellary.hu / Galéria

Budapestet elhagyva, Nagykovácsiban a Kossuth utca 2-4. szám alatt találjuk a Teleki-Tisza-kastélyt, mely 1840 körül épült, és az évek alatt többször átalakították. Volt már nemzetőrségi szállás, gyakorlóiskola és kollégium, 2018-as felújítása óta viszont ismét látogatható, és a közel tízhektáros, ősfákkal büszkélkedő kastélyparkja is bejárható. A parkot átszeli az Ördögárok-patak, amely a Nagykovácsi-medencéből ered, és a Dunába torkollik.

Ráckeve, Savoyai-kastély, 2018-as felvételForrás: Wikipedia.org / Globetrotter19 /

A ráckevei Savoyai-kastélyt Johann Lucas von Hildebrandt építész tervezte és bár fénye kissé megkopott, még így üresen és elhagyottan is a bécsi elővárosok „nyaralókastélyainak" hangulata sugárzik belőle. Más atmoszférát teremt, de hasonlóan impozáns és könnyen megtalálható a törökbálinti Walla-kastély, amely 1895-ben épült, majd műemlékvédelem alá került, és mivel jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható, de különleges formája és stílusjegyei miatt érdemes arra járni és megszemlélni.

Romok, kísértetek és szomorú történetek nyomában

Ha kastélyokról van szó, akkor a romos, elhagyott szépségek sem maradhatnak ki a sorból, és sajnos van belőlük elég sok rossz állapotú, sorsára hagyott, mégis gyönyörű épület.

Enyészeté a Muck Pihenőház és Étterem is a csodálatos Soproni hegységbenForrás: Sandor Matyas / Elhagyatott régi épületek Magyarországon / FB

Ma már szinte egy közösségi „iparág" épült arra, hogy az ilyen építményeket közelebb hozza az érdeklődőkhöz. Aki tehát útra kelne, és jobban érdeklik az elhagyatott helyszínek, az a Facebookon több olyan csoportot is talál,

ahol elkötelezett országjárók osztják meg felfedezéseiket fotókkal, leírásokkal és sok esetben GPS koordinátákkal együtt.

Példaként említenénk a Kastélyromok és elhagyott kastélyok, kúriák, villák Magyarországon nevű nyilvános Facebook-csoportot, amely tele van szép történetű, olykor elszomorító, de friss felfedezésekkel, mint amilyen Mikosdon a Zierer kastély, vagy az Esterházy kúria Győr-Moson-Sopron megyében Gyömöre-Ilonkapusztán.

A Somogy-megyei Ladon található Hoyos-kastély szintén csodás, de a helyzete elszomorító. Az épületet kasztíliai nemesek magyarrá vált leszármazottjai próbálták újra életre kelteni.

Még több romos kastély, kúria, villa és szanatórium történetét, illetve útbaigazításokat találunk a az említett Facebook-csoporton kívül a Kastélyok.eu oldalon, ahol többek között a Pest megyei épületeket gyűjtötték össze sok érdekes információval együtt, valamint a Kastélykedvelők és az Elhagyatott régi épületek Magyarországon nevű Facebook-csoportok posztjaiban, itt az egyik legfrissebb bejegyzés éppen egy pusztulófélben lévő, de még holtában is lenyűgöző, budapesit szanatóriumot mutat be, varázslatos fotókon keresztül. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek