Ez a két szép helyszín lett idén az Év Kilátója és Turistaháza

A díjátadón, ahol kihirdették az Év Kilátója és az Év Turistaháza díjak nyerteseit, azt is elmondták, hogy 2010 óta több mint 100 kilátót építettek és újítottak fel hazánkban, ezekről a legtöbb esetben már mi is írtunk itt a Travelo oldalán. Most pedig örömmel közüljük a hírt, miszerint az idei közönségszavazáson a kilátók között a Zsófia-kilátó győzött 7800 vokssal, a turistaházak versenyében pedig a Fehérkőlápa Turistaház, amely 2904 vokssal nyerte el a címet.

A Zsófia kilátó lett az Év KilátójaForrás: MTI/Vajda János

A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette. A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta. Az 1950-es években a terület katonai célú hasznosítása miatt lebontották majd ez év nyarára, mintegy 50 millió forint támogatásból újjáépítették.

Miskolc és környéke egyébként egyre nagyobb vonzerővel bír. Ilyen például a bükki táj, a Szinva-patak völgye és a város turisztikai, gasztronómiai, kulturális lehetőségei. Az energiaválság ellenére működik a Miskolctapolcai barlangfürdő, folyik az Avas-tető felújítása és Miskolc belvárosának átalakítása is, csak hogy párat említsünk. 

A Fehérkőlápa Turistaház a Fehér-kő erdejében található, 587 méter tengerszint feletti magasságban. A ház 1930-ban, menedékházként épült. Míg a lillafüredi Palotaszálló a tehetősebb vendégeknek nyújott szállást, itt mindenki álomra hajthatta a fejét.

A Fehérkőlápa turistaház kapta meg az Év Turistaháza díjatForrás: MTI/Vajda János

A ház vízrendszerét mind a mai napig a Szent István-forrás táplálja, mely gyomor- és bélpanaszokra gyógyhatású ivóvíz. A ház körül olyan öreg faritkaságok adnak árnyékot, mint például egy kb. 80 éves oregoni hamis ciprus, egy matuzsálem óriás tuja, valamint tiszafa, ezüstfenyő és nyírfa.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek