Újra látogatható a "kilátók királynője"

Ünnepélyesen átadták Lillafüreden a 122 évvel ezelőtti Zsófia-kilátó újjáépített változatát – adta hírül a BOON. Hosszú várakozás után végre felavatták a Lillafüred feletti Dolka-tetőn meg-, illetve újjáépített Zsófia-kilátót.

Szabad a csók a Zsófia kilátóban!Forrás: Facebook/Lillafüred Online

Az érdeklődők nagyon szerették volna már látni a kilátót ezért – az építők határozott kérése ellenére – nagyon sokan már a hivatalos átadás előtt elzarándokoltak az új idegenforgalmi látványossághoz. Ez viszont nem csekély közlekedési káoszt okozott a kilátóhoz vezető gyalogút kiindulópontja környékén, a Felső-Hámornál.

Augusztus 23-tól kezdődően azonban – ahogy sokan a helyszín romantikus voltára hivatkozva fogalmaztak – „szabad a csók a Zsófia kilátóban", amely megkapta a „kilátók királynője" rangot is.

A kilátó már most közkedvelt turisztikai célpontForrás: Facebook/Lillafüred Online/HORVATH CSONGOR FOTORIPORTER

A lillafüredi kilátó ötlete az 1890-es évek végén merült fel, a terveket Szűcs Sándor miskolci mérnök készítette. A kilátó nevét a Borsodi Bükk Egylet alapítója, báró Vay Béla Borsod vármegyei főispán felesége, gróf Teleki Zsófia tiszteletére és emlékére kapta. 

A kilátót a 20. század első felében számos fotón megörökítették, és a miskolci turisták szemében mindig fontos szerepet töltött be. Túlélte két háború viharait, azonban az 1950-es években a lillafüredi „Szikla" nevű légvédelmi központ építésekor elbontották, hogy helyére antennát telepítsenek.

A Zsófia-kilátó rekonstrukciója tavaly ősszel kezdődött. Tervezéskor az egykori építmény megjelenését vették alapul, csak a kornak megfelelő biztonsági és kényelmi szempontok miatt változtattak rajta egy kicsit. A Dolka-tetőn magasodó kilátó vörösfenyőből épült, alsó szintje van csak kőből. Ehhez helyi mészkő lapokat használtak fel. Az új kilátó egészen biztosan közkedvelt turisztikai célpont lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek