Nem akármilyen csikók születtek Szegeden

Az idei évet akár a lámafélék évének is nevezhetnék a Szegedi Vadasparkban, hiszen három dél-amerika teveféle esetében is örülhettek csikók születésének. Év elején egy guanakó, szeptemberben pedig két alpaka csikó született – olvasható a Vadaspark weboldalán.

Így néznek ki a vikunyákForrás: Lajos Endredi/Lajos Endredi

Miután kifejezetten ritka faj, a vikunyákat fajmentő tenyészprogram keretében tartják, így természetvédelmi jelentősége is van a csapat gyarapodásának. A tevefélék csikói fejletten, szinte futásra készen születnek, szépen cseperednek a szülőcsapatukban, így a látogatók is megtekinthetik őket.

A puszta rokonságon túl az alpaka és a vikunya fajok között leszármazási kapcsolat is fennáll. Bár sokáig úgy vélték, hogy az alpakák ősei ugyanúgy a vad guanakók, mint a lámákéi, a genetikai vizsgálatok megerősítették azt a hipotézis, hogy valójában a vikunyák az ősei. Kb. 3000 éve háziasíthatták a mai Peru területén élő indiánok, elsősorban értékes szőréért. 

Európában az alpaka egyre népszerűbb háziállat, míg ősét, a vikunyát a Dél-Amerikát meghódító európaiak csaknem kipusztították.

A fokozott védelemnek köszönhetően megmenekült a kipusztulástól, a múlt század hatvanas éveiben mindössze 10 ezer egyedre csökkent egyedszámuk ma már meghaladja a 350 ezret.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek