Itt az almaszezon! Mutatjuk a legjobb Budapest közeli szedd magad helyeket

A gyümölcsszedés igen fáradtságos munka, viszont a friss levegő és a lédús termések remek hétvégi kikapcsolódást nyújtanak. Ősszel az egyik legismertebb gyümölcsünk, az almaszezon veszi kezdetét. Összegyűjtöttük a fővároshoz közeli legjobb helyszíneket, ahol még pár napig szedhetünk szép, nagy, piros és zöld almákat is. 

Vitaminban és rostokban gazdag kedvenc őszi és téli gyümölcsünkForrás: Shutterstock/JP Chret

Az alma jótékony hatásai

Egy régi közmondás szerint: "napi egy alma – az orvost távol tartja". A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A lista élén még mindig vezet a jonatán, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöld almát is sokan szeretik. Egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, ezért a fogyókúrát is támogatja, valamint béltisztító, emésztésjavító és rendkívül jó immunerősítő. Ezen kívül kiváló vitaminforrás, dúskál A-, B-, C- és E-vitaminban is. A kedvezőtlen időjárási körülményeknek köszönhetően (fagy, aszály és vadak együttes hatása) idén sajnos nagyon kevés alma termett, ezért csak az alábbi helyeken tudunk még néhány napig szedni ebből a vitaminban gazdag gyümölcsből. 

1. Törökbálint - DomaFarm

A törökbálinti Almáskert Budapesttől mindössze 15 km-re található. A többféle szedhető almafajta és a saját almákból készített almalé mellett az idelátogatóknak állatsimogatóval is kedveskednek. A 10 hektáros ültetvényen mindenki megtalálja a magának tetsző almafajtákat és kiváló lehetőség nyílik arra, hogy kiszakadjunk a hétköznapok sűrű forgatagából. Míg a felnőttek almát szednek, a gyerekek megnézhetik, és megsimogathatják a farmon élő csacsikat vagy az időszakosan felbukkanő őzeket. A farm október 23-ig hétvégente (szombat és vasárnap) 9:00 és 17:00 között tart nyitva. Bővebb információ az almaszedésről ide kattintva elérhető.

A DomaFarmon almaszedés és csacsisimogató is várja a látogatókatForrás: Facebook/DomaFarm

2. Zsámbék - Tök jó gyümölcs

Október 16-ig kedvező áron szedhető télálló alma a Zsámbék melletti Tök-Újmajorban. Érdemes kosarat vinni magunkkal, de a helyszínen is lehet ládát venni betétdíj ellenében. Az almán kívül rengeteg gyümölcs és zöldség is kapható a helyszínen. Az almaszedés kicsiknek és nagyoknak is egyaránt élmény, a Tök-Újmajor minden nap 08:00-16:30 között tart nyitva. További információ a Tök jó gyümölcs Facebook oldalán elérhető. 

3. Pomáz - Breier Farm

Ha nem esik az eső és nincs nagy sár, akkor a pomázi Breier farmon jonatán, idared, jonagold és golden őszi-téli alma is szedhető. A friss levegő, a jó hangulat és a hatékony lebonyolítás garantált. A festői szépségű farmon színes programok, szálláslehetőség és prémium minőségű élelmiszerekből készült finom ételek várják az látogatókat a tanya bisztróban. Októbertől szombaton és vasárnap is 10:30-tól, lehetőség van ingyenes, vezetett farm túrán részt venni, ahol az érdeklődők megismerhetik az állatokat, az állatokkal kapcsolatos teendőket, gondozási feladatokat, a "boldog állattartást" elveit. Ezenkívül minden héten különböző ételkóstolókat is tartanak, a farmon készült kézműves termékekből. A programokról bővebben ide kattintva tudsz informálódni.

Piros alma odafenn a fán...Forrás: Facebook/Breier Farm
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek