Hatalmasra nőtt pöfeteg gombára leltek Somogyban

Giga pöfeteg gombát talált Kuti Sándor. A somogysárdi férfi több, mint tíz kilós gombára lelt a település határában. Nem hozták el a nagy pöfeteget, mert a belseje sárga volt, nem volt teljesen egészséges. A kisebbeket viszont leszedték és a család tagjai között elosztották – írja a sonline.hu. 

A semmilyen más gombával nem összetéveszthető pöfeteg gombák, amikre Somogysárd közelében bukkantakForrás: sonline.hu

Kuti Sándor felesége minden héten a kaposvári nagypiacon örvendezteti meg friss gombákkal vásárlóit. Bízik benne, hogy lesz a napokban eső és tud vinni pöfeteget és vargányát is.

A qubit.hu cikke szerint a gombák között ez a faj dicsekedhet a legnagyobb termőtesttel, emellett kifejezetten ízletes is. A legtöbben rántva készítik, de hatékony orvosságnak is tartják.

Magyarországon és Észak-Amerikában is vérzéscsillapítóként alkalmazta a népi gyógyászat, az amerikai őslakosok közül a lakoták használták dokumentáltan.

Nagyon kevés indián törzsről ismert, hogy fogyasztotta is a pöfeteget, de ha meg is ették, általában gyógyszerként alkalmazták. Kínában a hagyományos orvoslás torokgyulladás kezelésére javasolja az óriáspöfeteget is tartalmazó keveréket, a Ma Bót, emellett úgy tartják, hogy jó megfázásra, köhögésre, tüdőbajokra, véraláfutásokra és orrvérzésre is. Magyarországon a spóráját a sebre szórták, de a friss gomba húsát is hatékonynak tartották sebgyógyításra, a kínaiak viszont nem álltak meg itt: a szárított gombát mézzel keverték össze, és köhögés elleni tablettákat gyártottak belőlük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek