Lilára színezi a Hortobágy pusztáit az asztali dekorációk kedvelt virága

Helyenként lilára színezte a Hortobágy pusztáit az ősszel virágzó sóvirág (Limonium gmelinii). A 20-60 centiméter magasra növő, rengeteg apró virágot hozó lila növény a Bihari-sík szikes pusztáin augusztusban, kora ősszel virít helyenként tömegesen. Nem csak a táj gyönyörű dísze, de különféle asztali díszek és otthondekorációk kedvelt alapanyaga is ez az egyszerű növény.

Forrás: Simay Gábor/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Simay Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa gyönyörű fotókat tett közzé a Facebookon a lila szőnyegről. „A hosszú aszályos időszak után a várva-várt zivatarfelhők sötétre festik a hátteret a sóvirágok lila tömege mögött" – írja a posztban.

Forrás: Simay Gábor/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Ez a sóvirágfaj Csehországtól és Horvátországtól északkeletre a Szibéria közepéig és a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területig, míg délkeletre Iránig található meg. Egyes arktiszi szigeten is fellelhető. Magyarországon elsősorban a Tiszántúlon jellegzetes. A Hortobágy pusztáit ősszel lilára színezi tömeges virágzásával, ezenkívül a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet, valamint a Jászság területén él, olvasható a Wikipedia oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek