Három gyönyörű egyetemi épület, ahol szárnyalhat a képzelet is

Látványos és éredekes épületek nem csak műemlékek, kastélyok és várak lehetnek. Hazai egyetemeink épületei és komplexumai is megérnek egy látogatást vagy legalább egy kis rászánt időt arra, hogy jobban megismerjük őket. Mi most Szegedre, Debrecenbe és Budapestre invitálunk titeket. 

Első állomásunk a Debreceni Egyetem, mely az ország egyik legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézménye. A mai egyetem elődje az 1538-ban alapított debreceni Református Kollégium volt, amely hosszú évszázadokon át jelentős szerepet játszott a magyar oktatásban és kultúrában. Ezt a dátumot őrzi a Debreceni Egyetem szimbóluma is, utalva az elődökre, a hagyományokra.

Forrás: debrecen.hu / galéria

Ha felkeressük az egyetem épületét, egy eklektikus-neobarokk stílusban épült impozáns főépületre számítsunk üvegtetős díszudvarral és árkádos folyosórendszerrel, melynek falán a leghíresebb professzorok és diákok nevei olvashatók.

A tágas épületet 1927 és 1933 között építették. Előtte tágas, francia stílusú park található, melynek szökőkútjában a hagyomány szerint minden végzős diák megmártózik 

– írják a Debrecen.hu oldalán. A park két oldalán található szobrok a reformáció debreceni személyiségeinek állítanak emléket. A Debreceni Egyetem legújabb, 2021 végén átadott épülete pedig egy új, modern, többfunkciós tanulóközpont, mely hangszigetelt termekkel, közösségi terekkel és nagy ablakfelületekkel várja a hallgatókat; valamint látványra is jól néz ki.

A legkülönbözőbb épületek egy cél érdekében

A Szegedi TudományegyetemTermészettudományi és Informatikai Karának bizony 9 épülete van szerte a városban. Ránézésre a mi kedvenceink a Béke épület, az Ady téri épület, a Biológiai épület és a Hattyas sori épület, ahol jelenleg a testnevelési kurzusok kaptak helyet.

De kiemelkedő helyszín az egyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára is, melynek története 1921-ben kezdődött, mikor a Ferenc József Tudományegyetem Szegedre költözött, könyvtára pedig Kolozsvárott maradt. Mivel könyvtárra szükség volt, így az egyetemi könyvtár az 1921-22-es tanévben a Dugonics téri épület két helyiségét kapta meg, induló állománya pedig néhány nagykönyvtár fölös példányaiból állt.

Tervszerű fejlesztése azonban elérte a célját, 1990-re a szegedi Egyetemi Könyvtár az ország egyik legdinamikusabban fejlődő gyűjteményévé lépett elő.

Az új egyetemi könyvtár épületét 2004-ben avatták fel, 2011-ben pedig bejelentették a névváltoztatást, és innentől a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár nevet viselő egyetemi intézmény neve Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtára lett. 

A város központjában

Az ELTE GTI épülete előtt szinte nap mint nap elsuhanunk, ha autóval vagy busszal robogunk végig a Rákóczi úton, Budapesten. Az épület homlokzata nagyon hasonlít a nem messze álló Uránia filmszínház homlokzatára, ami nem csoda, hiszen egy neogótikus épületről van szó, amit Stern Károly építetett Schmahl Henrik tervei alapján 1892-ben.

Forrás: ©Gyüre Balázs / gtk.elte.hu

A Rákóczi út 7. szám alatti épületet a 2019 őszén megkezdett felújítási munkák során teljesen átalakították felsőleg, hogy megfeleljen az egyetemi igényeknek: tíz tantermet (köztük négy nagyobb és hat kisebb előadót), Tanulmányi Hivatalt és a hallgatói érdekképviseletet befogadó helyiségeket alakítottak ki.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek