Egy holland férfi megvett egy magyar falut, hogy fesztivált rendezhessen benne

Évekkel ezelőtt egy holland üzletember beleszeretett egy Nógrád megyei zsákfaluba, Bedepusztába, és sorra megvette a község házait, most pedig fesztivált rendez benne.

Elroy Thümmler, egy holland üzletember a falu házait tulajdonképpen nem is megvette, hanem elcserélte. A bedepusztai családoknak más falvakban vett házakat, és ők oda költöztek. A zsákfaluban lévő épületeket pedig felújította és kiadja a turistáknak – olvasható a VG oldalán.

Megvette egész Bedepusztát és fesztivál helyszínné alakítottaForrás: Facebook/Embassy of the Netherlands in Hungary

A holland vállalkozó korábban a Sziget-produkciók külföldi marketingkampányába kapcsolódott be, és külföldi vendégeket csábított a hazai fesztiválokra, most már Bedepusztára invitálja az érdeklődőket. A faluban van kocsma, az egykori iskolából pedig rendezvénytér lett. A holland férfi azt mondja: nem a pénzért csinálja, ő inkább valami egyedit szeretett volna létrehozni. Ezért fesztivált szervez, és kulturális kezdeményezéseket vár a falujába.

Thümmler elmondta, hogy amikor külföldi barátai nem értik, hogy miért Magyarországra megy el nyaranta, az szerinte egy egyszerű megbélyegzés a részükről. "Ezt utálom Nyugat-Európában, azt hiszik, hogy minden erkölcs az övék, mindent sokkal jobban tudnak. Azt mondom, hogy »ők«, de természetesen a mainstream médiára gondolok, és azokra az emberekre, akik követik ezeket a médiumokat" – mondta.

Az évekig kulturális szervezőként dolgozó férfi faluja zenészeket, írókat, képzőművészeket vár, némi kedvezménnyel. "Az emberek két hétig itt vannak, zenélnek, fellépnek a színpadon, vendégek jönnek hozzájuk, megeszik, amit termesztünk. Nagyon – talán túlságosan is – idilli, de ez az irány "– fejtette ki a férfi, aki hozzátette, ha mindenki hozzátesz valamit a falu életéhez, akkor az egy kis paradicsommá nőheti ki magát. Bedepusztán egy fesztivált is szerveznek a Sziget fesztivállal egy időben azoknak, akik egy csöndesebb eseményen vennének inkább részt.

Korábban már írtunk róla, hogy egy baráti társaság a Karib-tengeren, Belize partjainál vásárolt egy 1,2 hektáros lakatlan szigetet és megalapították rajta saját országukat, aminek már himnusza és kormánya is van.

(A borítókép illusztráció, forrása: Shutterstock/Kutasi Xenia)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek