Megteltek a balatoni kikötők, nincs elég hely a hajóknak

Továbbra is drámai a helyzet a kikötőhelyeket illetően a Balatonon. Hiába készül el nagyjából félezer új hely, annyi biztosan nem lesz elég. A hiányt nemcsak az okozza, hogy egyre több a hajó a Balatonon, hanem az is, hogy az újak egyre nagyobbak – írja a vitorlazasmagazin.hu.

Balatonlelle kikötője - a fotó illusztrációForrás: BL YachtClub & Apartments / Facebook.com

Bár pontosan nem lehet megmondani, mennyi hajó is van a Balatonon, de a szakma általában 8 ezerre teszi ezt a számot. És nagyjából ugyanennyi a kikötőhely, tehát ki lehet tenni a megtelt táblát a balatoni kikötőkre. A közösségi média vitorlázó csoportjai tele vannak a kikötőhelyek hiányával foglalkozó témákkal, százasával olvashatók olyan kommentek, amelyek mind arról számolnak be, hogy nincs hely sehol a Balaton körül.

Egy új, zöldmezős beruházású marina létesítése ugyanakkor nem egyszerű folyamat. A régi kikötők némi felújításon, és a parti szolgáltatások (vizesblokk, étterem, parkoló) javításán estek át, viszont nehezebben birkóznak meg a ma már 36-40 lábas átlag hajóméretek kezelésével. És akkor az árakról még nem is esett szó.

Jelenleg a kisebb, 20 láb körüli hajók, ha vannak még, minimum 600 ezer forint  költséggel kalkulálhatnak évente, az átlag 36-40 láb közöttiek 1,5 millió, az igazán nagyok 2 millió forint/év tárolási díjjal számolhatnak.

Ugyanakkor a Balaton, mint víz, sokkal több hajót is be tudna fogadni. A nagy alpesi tavakon (Bodeni-tó, Garda-tó) legalább kétszer ennyi kikötőhely található, de még a sekély Fertő-tavon is van vagy húszezer. Tehát minden bizonnyal nem a hajóméret növekedés, hanem a hajók sokasága a probléma, és a kevés kikötőhely. 
(Címlapfotó: Marianna Kutics/pixabay.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek