Különleges és értékes érméket találtak a tatárjárás idejéből Szarvason

A TSM Civil mútkutatói hosszabb kényszerszünet után végre folytathatták a kora tavasszal elkezdett újabb faluhely kutatását, ahol értékes, a Tatárjárás idejéből származó érmékre és egyéb fémleleteketre bukkantak – olvasható a BEOL oldalán.

A külföldi ezüstpénzek a korabeli rossz minőségű magyar veretek kedvelt alternatívájaként kerültek forgalombaForrás: Facebook/TSM civil múltkutatók

A szántón megtermelt növény betakarítását nemrég egy alapos tárcsázás követte, amely elfogadható körülményeket teremtett ahhoz, hogy a kutatók elkezdjék a több hektáros terület szisztematikus műszeres feltérképezését. Legnagyobb örömükre már az első napokban sikerült belefutni egy vélhetően tatárjárás kori Friesachi éremleletbe. A talált kincsekről elmondták, a mai Ausztria területén vert 12-13 századi jó minőségű ezüstből készült érmék a kor kedvelt "értékmegőrző" fizetőeszközei voltak.

Az éremlelet vizsgálata során Eriacensis (1170-1200), II. Eberhard (1200-1246), II. Bernhard (1202-1256), VI. Leopold (1220-1246), és Gurk püspökei (kb. 1228-1241 között) által vert érméket is sikerült azonosítaniuk. Hozzátették, a következő években valószínűleg előkerülhet még innen néhány példány, hiszen minden egyes talajművelés újabb esélyt teremt a műszeres kutatás számára. Kiemelték, az éremlelet a korábban talált kincsekhez hasonlóan a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum gyűjteményébe kerül.

A talált gyűrűfejen egy díszes vésett motívum illetve csillag és félhold figyelhető megForrás: Facebook/TSM civil múltkutatók

Elárulták, a mostani kutatás előtt legutóbb június elején üzemelték be a fémkeresőket, amikor egy török kori erszényleletre bukkantak Káka faluhelyen. Részletezték, itt az első találatok egyike 12 összetapadt ezüst dénárból álló kis éremkupac volt, amit további hat, I. Ferdinánd veret követett, és egy szép ezüst lemezfejes gyűrű koronázott meg. A szokatlanul nagy méretű korong alakú gyűrűfejen egy díszes vésett motívum illetve csillag és félhold figyelhető meg. A szóban forgó ékszer az érmék szóródási zónájából került felszínre, így akár része is lehetett az egykori rejtésnek vagy elveszített erszénynek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek