Kukorica-útvesztő nyílt egy magyar településen

A rendkívüli aszály miatt idén egy kicsit alacsonyabbra nőttek a kukorica-szárak, de sikerült megnyitni a minden évben szokásos kukorica-útvesztőt Kiszombor határában.

Így nézett ki a kukorica-útvesztő 2018-banForrás: Útvesztő/Facebook

Ha esetleg nem hallottál volna még a rendezvényről, a kukorica-útvesztőnek nagy hagyománya van Csongrád-Csanád megyében, hiszen az idei már a tizennegyedik alkalom, hogy megrendezik. Az első útvesztőt 2004-ben, Ferencszállás határában alakították ki, akkor még kukutyini kukorica-útvesztőnek hívták. Később azonban jobban megközelíthető helyre, Kiszombor mellé költözött a rendezvény, és azóta is ott található minden évben. A Hortensia Honismereti Kör egyesület mindig igyekszik más-más ötlettel előrukkolni a labirintus mintáját illetően. Volt már az útvesztő boszorkány, bölény, csodaszarvas és turulmadár alakú is. Ez persze csak a légi fotókon vehető ki.

A kukorica-útvesztő a naplemetébenForrás: Útvesztő/Facebook

A kiszombori kukorica útvesztő július 16-án nyitotta meg a kapuit, és öt héten keresztül, augusztus 20-ig várja a vendégeket. Hétköznapokon délután 4-től este 8-ig, hétvégén pedig éjfélig lesz látogatható. A korábbi évekhez képest újdonság, hogy bár a megszokott kísérő szolgáltatásokat idén is biztosítják az érdeklődőknek, külön programokat egyetlen alkalom kivételével nem szerveznek. Ez utóbbi azonban egyelőre meglepetés.

Endrész Erzsébet, a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör vezetője a Délmagyarországnak az előkészületekről elmondta: amint az előző 6 évben, úgy most is 4 ember vett részt a munkában. Az alaprajzot Bajnóczi János tervezte meg számítógéppel, majd az összesen 4 és fél kilométeres útvonalat a 4 és fél hektáros kukoricaföldön Sinka Lajos alakította ki kézi erővel, kapával, segítséget pedig mérőszalaggal és egyéb eszközökkel Hévizi Gézáné és Endrész Erzsébet adott, írja a delmagyar.hu. A munka mintegy 200 órát vett igénybe. A helyes útvonal 2 és fél kilométeres. Aki ezt megtalálja, kényelmes sétával alig egy óra alatt a végére érhet, derül ki a delmagyar.hu cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek