Ez a nárcisztikus platán lehet az év fája

Egy tatai platán vezeti az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versenyét, mely a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Idén 12 fa jutott be a döntőbe az ország különböző pontjairól.

Platán "híd" a tatai Angolkertben a Cseke-tó felettForrás: evfaja.hu

Július 17-én az oldalon látható információk szerint a tatai platán az első helyen áll, 2105 szavazattal, és egy 250 éves miskolci fekete nyárfát előz meg, ami 1572 szavazatot kapott. Ezen az oldalon a további versenyzőkről is olvashatsz, illetve október 1-ig a szavazatodat is elküldheted.

A versenyre egyébként bárki nevezhet fát, annak történetével egyetemben. A Cseke-tavi platánt a Miénk a Grund Városvédő Egyesület és a Csurgó-kút Egyesület nevezte.

A Cseke-tavi platán egyidős az Angolkerttel. Az Esterházy-család megrendelésére Bőhm Ferenc tervezte és építette a tájkertet 230-250 évvel ezelőtt. Nem véletlenül lett kedvelt jegyes- és esküvői, szerelmespáros fotós helyszín egyébként a fa: a föld- és vízszinttel párhuzamos nőtt. Méretes törzse egészen benyúlik a tó fölé. Érdekesség, hogy a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon. Egyesek szerint a világ leghiúbb fájával van dolgunk, aki egész évben saját tükörképét csodálja a víz tükrében. A fa egyébként 12 méter magas (avagy hosszú), a törzskerülete 120 centiméter.

Az annak idején ide ültetett fák, növények egy részét külföldről hozatták, a többit pedig telepítés előtt csemetetelepeken nevelték és szállították ide. A kert építésének első szakasza Esterházy Ferenc gróf halálával zárult le. Az immár megyei értéktáras tatai tájkert a végső méreteit a 19. század első évtizedeire érte el, olvasható a kemma oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek