Videón láthatjuk a kérészek táncát

Pár napja írtunk róla, hogy megkezdődött a kérészek rajzása a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területén kanyargó Fekete-Körös folyónál. A tiszavirág Európa legnagyobb kérészféléje. Valaha a kontinens nagy részén elterjedt volt, mára azonban jelentősebb állománya csak a Tiszán és egyes mellékfolyóin van - olvasható a kmnp.hu oldalán.

Most azonban egy csodás videót is találtunk a kérészek rajzásáról, amit azoknak ajánlunk, akik nem tudnak eljutni a helyszínre, és saját szemükkel megfigyelni a különleges látványt. A rajzás időpontja egyébként nem csak a vízhőmérséklettől és a napos órák számától függ, hanem egyes feltételezések szerint még a holdfázis is befolyásolhatja. A vízből kibúvó lárvák leginkább a folyó fölé benyúló faágakon, parti köveken, a stégeken vedlenek, a nőstények egy, a hímek két alkalommal.

A rajzás a víz felszíne közelében kezdődik meg. A kikelő szárnyas egyedek több méter magas kavargó tömeget alkotnak, és a hímek ezen belül keresik a párjukat, majd a levegőben párosodnak. A párzás után a hím rövidesen elpusztul, a nőstény a vízbe rakja mintegy hétezer petéjét. És a körforgás ezennel újra kezdődik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek