Egri nyár van! Gyönyörű kilátásokkal és finom borokkal

Fedezd fel idén nyáron az Egri borvidéket! Ehhez indulásnak érdemes beszerezni pár palack üde egri csillagot vagy gyümölcsös rozét, hogy behűtve magunkkal vigyük a strandra vagy egy piknikre a parkba. Ha azonban haladó fokozatra szeretnénk kapcsolni az egri borok megismerésében, személyesen is érdemes felkeresni a borvidéket. Most öt tippet adunk az idei nyárra.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Akár Egerben járunk, akár más részét fedezzük fel hazánknak, ha egy borozgatós délutánt, esetleg naplemente nézést tervezünk, akkor időben hűtsünk be egy palack friss egri csillagot vagy más könnyed fehérbort, egri rozét vagy épp egy buborékos egri bort rejtő palackot.

Forrás: Egri Borműhely

Ezek a borok annyira jellegzetes ízjegyekkel és illatokkal bírnak, az egri palackról nem is beszélve, ami biztosíték arra, hogy a legjobb minőségű egri bort tartjuk a kezünkben, hogy bárhol megérezhetjük az Egri borvidék hangulatát. Ragadjuk meg poharunkat, és üljünk ki vele az erkélyre, egy fa alá, vagy akár rendezzünk pikniket! Nincs túl sok mindenre szükség, egy salátával, szendviccsel és akár pár jégkockával kiegészítve kész is az egész estés program.

Titkos tipp a szakértőktől

Ma már a legtöbb esetben téves közhelynek számít, hogy a vörösborokat szobahőmérsékleten érdemes fogyasztani. Ez különösen nem igaz nyáron, de a jól fűtött lakásokban télen sem. Kísérletezzünk idén nyáron valami újdonsággal, és hűtsünk be egy gyümölcsös aromákra fókuszáló classicus, egri bikavért! Fontos, hogy legalább annyi időt töltsön hűtőben a palack, hogy amikor a poharunkba töltjük, olyan hamvas legyen, mint egy jó fröccs.

Forrás: Egri Borműhely

Várnak ránk az egri pincészetek

Ha az otthon elfogyasztott finom egri borok meghozták a kedvünket az utazáshoz, mondanunk sem kell, hogy a legemlékezetesebb borkóstolókra általában egy pincészetben kerül sor. Az Egri Borműhely tizenegy pincészete pedig szeretettel várja a vendégeket idén nyáron is.

Több pincészet állandó nyitvatartással működik, rövid kis utunkon mi a Tóth Ferenc Pincészet vendégei voltunk a Síkhegy tetjén és a dűlő lábánál található pincészetben. A káprázatos helyszínről érdemes tudni, hogy a Síkhegy Eger egyik legkiválóbb és egyedibb sajátosságokkal bíró dűlője. Tetejét Felső-tornyosnak hívják, aminek a legfelső részén él egy hatalmas Nyárfa. Körülötte mintegy 7 hektárnyi szőlőterület fekszik, ahol Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot lakik.

Nyár a Nyárfa mellett a Síkhegy tetejénForrás: Korsos Viktor

A megismételhetetlen kilátással bíró placcon, a Nyárfa körül képzeljünk el napozóágyakat, pop-up borbárt, kellemes halk zenét és a lemenő Nap fényeit. A távolban pedig az Almagyar és a Steiner dűlők, mögötte pedig a Cigléd. Nyugatra a Mátra és a Kékes-tető, észak felől a Nagy-Eged hegy, de lehet innen látni a Mész-hegyet, a Pajadost és az Ostorosi tavat is. Ha megnézzük a pincészet honlapját és Facebook-oldalát, ezen a csodálatos tájon folyamatosan szerveznek ízes, illatos, borozgatós eseményeket. Egy egri kirándulás fényponja lehet ide feljönni. 

Ha pedig komolyabb, vezetett kóstolót szeretnénk, még indulás előtt egyeztessünk a pincészetekkel. Az Egri Borműhely pincészeteiről az Egri Bor Most honlapján, Facebook- vagy Instagram-felületén is találunk információkat.

Fesztiválszezon

Amellett, hogy Eger a nyár folyamán is számtalan kulturális és sporteseménynek ad otthont, több nagy nyári borfesztivált is szerveznek a városban. A VINO Kóstoló Ünnep Egerben június 15-19. között lesz a Dobó téren.

A Bolyki Pincészet kőfelytő kialakított pincészetében, amely egyszerre egri kulturális központ is, szintén várnak nyári programokForrás: Busakattilafoto

Az esemény egyéni, spontán hangulatához hozzájárul a vele egy időben megszervezett Utcazenészek Versenye. Július 7-9. között pedig az Egri Érsekkertben várja az egri borok és egri éttermek ikonikus fogásai iránt érdeklődőket az Egri Bor Ünnepe.

Új irányt vett a Szépasszony-völgy

Az Egri Bornegyedként is ismert Szépasszony-völgy komoly átalakuláson ment át az utóbbi években, így aki régen járt itt utoljára, annak érdemes ismét meglátogatni a pincesort!

Változott a helyzet, méghozzá a jobb iránybaForrás: Egri Borműhely

Az Egri Borműhely pincészetei közül is többen várják a vendégeket ezen a kötetlen hangulatú helyszínen, így érdemes felkeresni az Ostoros Családi Pincészetet (Borzbár, 33-as pince), a Petrény Wineryt (Petrény Völgy47, 47-es pince), a St. Andreát (Kedves Wine Bistro & Shop, 38-as pince) és a Tóth Ferenc Pincészetet (46-os pince). Ha szerencsénk van, a helyszíneken még a borászokat is elcsíphetjük egy kis csevejre. De ha nem az sem baj, mert a hely hangulata mára tényleg kárpótol mindenért.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek