Ezért pusztul el egyre több hal a Tisza-tóban

Elpusztult halak kerültek felszínre a Tisza-tónál. A sajnálatos, de természetes jelenség okairól a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. adott ki közleményt – olvasható a Pecaverzum oldalán.

A jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti A kép illusztrációForrás: Pixabay/blukacsandrea

Az elmúlt hetekben, napokban azt tapasztalhatták a horgászok, hogy a Tisza-tavat járva többfelé elhullott pontyokat, busákat, esetleg más fajok egyedeit lehetett látni. A társaság közleményében kiemeli, hogy a jelenség nem egyedi, az ország számos vizét érinti.

„A tavaszi halpusztulás sajnos rendszeresen előfordul, több okra vezethető vissza. A tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának (például tavaszi virémia, stb.), de a vízben ilyenkor beinduló természetes folyamatok (szerves anyag bomlása, algák felszaporodása, stb.) szintén teremthetnek olyan állapotot, amely halpusztuláshoz vezet" – mondták a közleményben.

Hozzátették: a jelenleg észlelt elhullás eddig nem érte el a tömegesnek számító mértéket. A friss víz beáramlását biztosító műtárgyakat néhány napja kinyitották, ami várhatóan javítani fog a kialakult helyzeten. A jelenség valóban nem egyedi, a múlt héten a Duna fővárosi szakaszán is megjelentek a haltetemek. „Ez a természetes velejárója az ökológiai folyamatoknak. A halak nagy része nem táplálkozik a télen, felélik tartalékaikat, és tavasszal a kimerültebb halak elhullanak. Ez az elfáradás, a sérülések, a betegségek hozománya" – nyilatkozta Dudás Tibor, a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (Főhesz) ügyvezető igazgatója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek