Sokkoló hír: Elképzelhető, hogy mérgezés miatt pusztultak ki a Városligeti-tó halai

Sokkoló látvány, rothadó halszag és a vízen úszó, döglött halak látványa fogadta azokat akik tegnap a Városligetben sétáltak, ugyanis a Városligeti-tó élővilága a keddről szerdára virradó éjszaka folyamán teljesen kipusztult. Döglött halak tucatjait halászták ki puszta kézzel a munkások a Városligeti tóból – írja a Metropol.

A Városligeti tó összes hala elpusztultForrás: Metropol/ Máté Krisztián

Óriási pontyok, hatalmas amurok, és az egészen apró halacskák tetemei lebegtek a tó felszínén, és az elpusztult uszonyosok pikkelyei a tó fenekén és megcsillantak. A Főkert Zrt. munkatársai már reggel 7 órakor megkezdték a munkát: tucatszámra szedték ki a mérgezett vizű tóból a többkilós halakat, illetve halászták ki hálóval a több ezer elpusztult apró halat is, és óriási zsákokba pakolták őket.

A kutyasétáltatókat arra kérik, hogy a napokban csak pórázon sétáltassák kiskedvenceiket a Városligetben, hogy ne kerülhessenek a mérgezett víz közelébeForrás: Metropol/Máté Krisztián

Az apróbb halakat már kedd este is fel lehetett fedezni a víz felszínén, de a nagyobbak sokkoló látványával azonban csak másnap reggel találkoztak. Az ott dolgozók azt is elmondták, hogy hiába kaptak kesztyűket a munkáltatójuktól, a csúszós halakat képtelenség volt kesztyűben kihalászni a vízből. Így puszta kézzel, védetlenül kellett hosszú órákon át megmártózniuk a szennyezett vizű tóban, csak hogy haladni tudjanak a munkával, ami több órán át is eltartott. Ahogy egy furgon hátulja megtelt az elpusztult jószágokkal, már fordult is a következő adagért.

A Városliget munkatársai puszta kézzel szedték ki a döglött haltetemeketForrás: Metropol/Máté Krisztián

Az MTI forrása szerint ráadásul a margitszigeti tavak és az azokat összekötő patak megtisztítása ezekben a hetekben zajlott, ezért a margitszigeti japánkert tórendszerét le kellett engedni a tisztítás idejére, és az ott élő halakat ideiglenesen áttelepítették a városligeti tóba. Az Euronews azt írta, hogy szerdán ismeretlen eredetű és összetételű vegyszer került a városligeti tó vizébe, ami kipusztította az összes halat. Hozzátették, hogy néhány teknős túlélte a mérgezést, de egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban vannak. Egyelőre még nem tudni, hogy pontosan mi okozta a halak tömeges pusztulását, vagy hogyan kerülhetett méreg a tóba. Az esetet még vizsgálják. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek