Gőzerővel mentik a halakat a Tiszán

Gőzerővel dolgozik az ártérben ragadt halak megmentésén a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ). A közelmúltban halmentéssel összekötött ökológiai célú, szelektív halászatot végeztek a halőrök több helyszínen, és dupla sikert értek el. Összesen 1300 kiló őshonos halat mentettek meg, miközben lehalásztak 5200 kiló inváziósat, 3100 kiló busát, 2000 kiló ezüstkárászt és némi törpeharcsát, írja a pecaverzum.hu.

Az őshonos halakat – amelyeknek halgazdálkodási értéke meghaladta a 3 millió forintot – a jogszabályoknak megfelelően a vízterek főmedreibe helyezték vissza. A KTVHESZ most újabb akcióról adott hírt. Közlésük szerint november 25-én, csütörtökön a Szórói Holt-Tisza vízterületén megközelítőleg 125 kiló őshonos halat találtak, amelyek már a csökkenő vagy teljesen eltűnő vízben elpusztultak volna, esetleg orvhalászok prédáivá váltak volna.

A szakemberek még időben léptek közbe, így sikerült kiszabadítani a zömében csuka, süllő és ponty alkotta állományt. A halakat visszatelepítették a Tisza-folyóba.

Címlapkép forrása: DanielWanke/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek