Virágba borult a Hortobágy, kamillatengerben úszik

Az április utolsó napjaiban hullott esők nyomán virágba borultak a Hortobágy szikesei. Sokat számított ez a csapadék, az addig csak szálanként jelen lévő kamillák számára igazi segítség volt az égi áldás. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezett túrák keretében lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára, hogy megtekintse a kamillák virágzását a Hortobágyon.

Forrás: Szilagyi Attila/Szilagyi Attila (HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat)

A Nemzeti Park területén elterjedt növény a kamilla, olyan helyen él tömegesen, amely más növények számára temető: a puszta legszikesebb, legkopárabb, úgynevezett vakszik foltjain virít. A virágok gyűjtése még ma is gyakori, pedig védett területeken csak a természetvédelmi hatóság engedélyével és a terület tulajdonosának hozzájárulásával végezhető.

Forrás: Szilagyi Attila/Szilagyi Attila (HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat)

Fontos ez amiatt, mert a kamillás foltok számos védett (bíbic) és fokozott faj (nagy goda, ugartyúk) otthonát is jelentik. A területen engedély nélkül mozgó gyógynövény gyűjtők jelenlétükkel megzavarhatják ezen fajokat, illetve a fészkeiket óhatatlanul károsíthatják.

Forrás: Szilágyi Attila (HNPI Természetvédelmi Őrszolgálat)

Mind a tojások, mind a fiókák színe ugyanis nagyon beleolvad a talaj mintázatába, számolt be a hírről Szilágyi Attila (HNPI Természetvédelmi Őrszolgálattól). A kamilla vagy orvosi székfű gyógyhatásáról, javallatiról a HNPI honlapján is tájékozódhatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek