Keszthely bekerült Európa legjobb tóparti városai közé

Sokan álmodoznak arról, hogy vízpartra költöznek. A természet közelsége és a gyönyörű táj már önmagában elég indok, de más előnye is van a víz közelségének. Tisztább a levegő, a víz nyugalmat áraszt, és a lelkünkre is jó hatással van: állítólag csökkenti stresszt, a szorongást és a depressziót.

Mindezeket szem előtt tartva egy londoni székhelyű jelzáloghitel-összehasonlító cég, az Uswitch megvizsgálta, mely európai vízparti városokban a legjobb élni. Olyan tényezőket vett figyelembe a városok pontozásakor, mint az időjárási viszonyok, az éttermek száma és a zöldterületek nagysága.

Festetics-kastély, KeszthelyForrás: Peter Tóth/pixabay.com

Magyarországról egyetlen várost vettek bele a vizsgálatba, Keszthelyt, de az rögtön fel is került a top 10-es listára. A szerzők szerint ebben a "pompás településben" többek között az a jó, hogy bár sokkal kevesebb napfény éri, mint a versengő tóvárosokat, a hőmérséklete 26 °C felett is lehet, valamint itt található a második legmelegebb vizű tó is. Mindezekért kiérdemelte a 9. helyet a listán.

A lista élére az Rómától 100 kilométerre, az Európa egyik legnagyobb vulkanikus tava mellett fekvő Bolsena került. A felmérést végzők kiemelték a város több mint 90%-os zöldfelületét, és hogy az év majdnem 239 napján napos az idő. A második helyen a franciaországi Sainte-Croix-du-Verdon áll, ahol hasonlóan jó az idő, de a város plusz előnye, hogy ezer lakosára 580 étterem jut, így kicsi az esélye, hogy nem tudunk asztalt foglalni. Az olaszországi Garda-tó partján lévő Limone Sul Garda népszerű turisztikai célpont, mégis megőrizte az apró falvakra jellemző hangulatot – ezért került a harmadik helyre.

A vízparton tisztább a levegő és a lelkünkre is jó hatással vanForrás: Andras Belovari/Andras Belovari

A negyedik és az ötödik helyen az olaszországi Castiglione del Lago és az ausztriai Mörbisch am See végzett. A közlemény még kiemeli a hetedik helyen végzett Morcote-t, de a toplistátó függetlenül szóba kerül a franciaországi Marignane és az észtországi Mustvee mint izgalmas tóparti úti célok. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek