Szokatlan leletre bukkantak a munkások egy római útfelbontásnál

A római Appio Latino negyedben, a Via Luigi Tosti alatt történelmi jelentőségű tárgyra bukkantak a csöveket fektető közüzemi munkások. Egy sor, földalatti sziklasírt fedeztek fel, amelyeket jellegzetes méretükről és formájukról lehetett felismerni. Az egyikben, egy temetési urnában egy feltűnő római terrakotta kutyaszobor volt – írja az ancient-origins.net.

Nem szokatlan, hogy az ókori temetkezések során különféle tárgyak kerülnek elő, a feltűnő és precízen megmunkált kutyaszobor azonban váratlan felfedezés volt. A tárgy akkora, hogy elfér egy ember tenyerében, és a tetőkre telepített római vízelvezető rendszerekben gyakran használt díszítőelemekhez hasonlít.

A terrakotta fejen azonban nincs vízelvezető lyuk, ami azt jelenti, hogy vagy letörték, vagy egyáltalán nem volt ott, és a kutyaszobrot más célra használták. Adódik a következtetés, hogy a szobor az eltemetetthez tartozott. Bár a kutya fejének vonásai jól megőrződtek, a régészek szerint nem lehet azonosítani a kutyafajtát, amelyet képvisel.

A sír a Via Luigi Tosti és a Via Latina kereszteződésében volt, ez utóbbi volt az egyik legkorábbi római út, mely építésekor körülbelül 200 kilométer hosszú volt. Az ókori római temetőket és sírokat gyakran építették ilyen utak mellé.

A temető maradványai három különálló sírból állnak, melyek mindössze fél méterrel a modern utca felszíne alatt helyezkednek el. Nem csoda, hogy a környéken korábban végzett közmű-munkálatok már kárt tettek bennük. A régészek becslése szerint a komplexum valamikor a Krisztus előtti vagy utáni első században épült.

A címlapkép illusztráció, forrás: Nimrod Oren/Pixabay

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek