Három év után újra látogatható a mozaikpadlójáról híres római kori villagazdaság

Akiket foglalkoztatnak a hazai római emlékhelyek, azok biztos ismerik a Balaton-felvidéken, Nemesvámos közelében található Villa Romana Balácát, mely a Dunántúl legnagyobb római kori villagazdasága és romkertje. A helyszínen már 116. éve folyik a római emlékek feltárása, és a talált leletek megőrzésére is rengeteg időt, pénzt és munkát áldoznak a szakemberek.

A Villa Romana három év szünet után április 1-jétől újra látogathatóForrás: MTI/Vasvári Tamás

A Villa Romana Baláca különlegessége, hogy egy helyen láthatjuk a 3-4. századot idéző lakóházakat, gazdasági épületeket és a temetkezőhelyet is. De ahogy megannyi más szabadon lévő ásatási területnek és romkertnek, úgy a balácapusztai helyszínnek is küzdenie kellett eddig az időjárási viszonyokkal. Hogy ez megváltozzon, és az egykori majorságot, – ahol főleg mezőgazdasági tevékenység zajlott – a jövő nemzedék is megismerhesse védőtető-szerkezetet húztak a teljes épületegyüttes fölé.

A projekt három év szünetet kívánt meg, de a munkálatok végre befejeződtek, és a Villa Romana április 1-jétől ismét látogathatóvá válik.

Az új, mintegy kétezer négyzetméter területű, fémszerkezetű védőtető teljesen befedi a belső tereket, benne azokat a mozaikpadló másolatokat, melyeknek eredetiét a Nemzeti Múzeumban őrzik, valamint a falfestményeket is. A beruházásnak ezzel lezárult a második üteme, mely 120 millió forintból valósult meg. Az első ütemben korszerűsítették az elektromos hálózatot, a világítást, új burkolatot kapott a padló és szellőztető rendszert alakítottak ki.

Ilyen lett az új fémszerkezetű védőtető-szerkezetForrás: MTI/Vasvári Tamás

A Veszprémből busszal is elérhető Balácapusztán, a megújult gazdaság területén, nyaranta színi előadásokat tartanak majd, idén júniustól pedig hat kiállítás is látogatható lesz a területén. Jelenleg két kiállítást lehet megnézni, amelyek az egykori gazdaság életébe engednek betekintést, olvasható az MTI hírében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek