Így fog megújulni Debrecen patinás szállodája

Napokon belül megnyílik a lehetőség az építészek előtt, hogy beírják nevüket a cívisváros történelmébe, amennyiben nyertes ötletet nyújtanak be a bezárt Grand Hotel Aranybika és környéke komplex felújítására – írja a haon.hu

Már jó ideje csak kívülről csodálhatjuk meg a bezárt épületetForrás: tilet/Wikpedia

Az Aranybika üvegkupolás csarnokába lépőt lenyűgözi a tér tágassága, a letűnt kort idéző, kidolgozott aranyszínű faldíszítés, a grandiózus csillárok. A terv most az, hogy újra régi fényében ragyogjon Debrecen egyik ikonikus épülete.

Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a Mathias Corvinus Collegium (MCC), hamarosan meghirdeti a tervpályázatot, amelynek nyomán előbb lebontják a szocializmusban felhúzott toldást, helyére új épületszárnyat építenek, majd a Hajós Alfréd-féle tervek alapján született Aranybika műemléki rekonstrukciója következik. A napokon belül kiírandó tervpályázat része a két szomszédos kulturális épület renoválása és a parkoló rendezése is.

Az ikonikus épület felújítása során fontos szempont volt, hogy a helyiek nagyobb részének tetszését elnyerje az eredmény. Épp ezért közvélemény-kutatásban győződtek meg többek között arról, hogy a szocializmusban épült szárny a legtöbb debreceninek nem nőtt a szívéhez, sőt sokakat taszít. Ennek elbontása és egy új rész felhúzása lesz az első lépés. 

"Nagy és örömteli felelősség nyomja a vállunkat, amikor a Bika, a közvetlen környezete, valamint a Bartók-terem és a Víg mozi felújításáról beszélünk" – fogalmazott Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke.

Így festett valaha az épület"Forrás: Unknown - Képeslap, Wikpedia"
A szálloda rövid története
Az 1536 óta Debrecenben élő Bika család telkét és kőházát 1690-ben vásárolta meg a város. 1699-ben az épületet fogadónak alakították ki, 1799-ben pedig emeletet húztak fel rá. 1810-ben került a vasból vert, rézzel bevont, öklelő bikát ábrázoló cégér a homlokzatra. Így lett Bika János egykori fogadójából Aranybika Szálló.


1882-ben Steindl Imre, az Országház építőjének tervei szerint egyemeletes szállodát építettek. A megnövekedett igények miatt 1913-ban ezt lebontották. Helyére 1915-ben épült fel az eklektikus stílusban tervezett épület. A terveit Hajós Alfréd építészmérnök készítette, aki 1896-ban, az athéni olimpián hazánk első olimpiai bajnoka volt. Emlékét tábla örökíti meg a szálló előterében. Mérnöktársa Villányi Lajos volt. A homlokzati plasztikát olasz kőfaragó mesterek készítették.


A közel 500 ágyas, négycsillagos szállodában helyet kapott egy koncertterem is. Nevét Bartók Béláról kapta, aki több hangversenyt adott itt. A szállodát 1976-ban egy új szárnnyal egészítették ki, amely megjelenésében nem illeszkedik a régi szárnyhoz. Az Aranybikában megszállt hírességek: Esterházy Antal generális, Széchenyi István, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, Vörösmarty Mihály, Kossuth Ferenc (Kossuth Lajos fia), Móricz Zsigmond (az utolsó regényét itt írta), Horváth Árpád színiigazgató; a második világháború után dálnoki Miklós Béla kormányfő, Vásáry István és Nagy Imre miniszterek; az utóbbi időkben Bruno Kreisky osztrák és Helmut Kohl német kancellár - írja a wikipedia.

A műemléki rekonstrukciót követően, az épület újra szállodaként működhet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek