Egyre több róka bóklászik Keszthely utcáin

Egyre többen látnak rókát Keszthely utcáin. Az állatok jól alkalmazkodnak, és leginkább a bő táplálékforrás miatt lehet velük találkozni a városokban is, írja a berek.hu. De vajon tartani kell tőlük?

A fotó illusztrációForrás: Filius Balázs/nool.hu

Tavaly óta megszaporodott a rókákkal kapcsolatos bejelentések száma a keszthelyi önkormányzatnál.

Leginkább a késő esti, hajnali órákban jelennek meg az állatok az utcákon, de előfordulnak olyan esetek is, amikor nappal is találkoznak velük a lakosok.

A közösségi oldalakon is gyakran számolnak be a lakosok arról, hogy ezt a ragadozót látták Keszthely utcáin. Ilyenkor minden esetben a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot, vagy a NÉBIH Zöld Számát kell hívni.

A NÉBIH 30 éve végez veszettségmentesítést, 2017 óta pedig nem találtak ilyen betegségben szenvedő állatot Magyarországon, sem háziállatot, sem vadonélő állatot. De ha rókával találkozunk, nem árt elővigyázatosnak lenni, és kerülni kell velük a kapcsolatot. Hívjuk fel magunkra a figyelmet és adjunk nekik teret, hogy el tudjanak menni – javasolják a szakértők. Kifejezetten ajánlott eltávolodni tőlük, ha túl barátkozóak, görcsös tüneteket produkálnak vagy a bénulás jelei láthatóak rajtuk, ezek ugyanis a veszettség jelei.

A róka nagyon alkalmazkodó állat. Ennivaló keresése miatt jelenik meg a lakókörnyezetben. Itt ugyanis könnyebben talál élelmiszerhulladékot, rágcsálókat vagy a kedvenceknek kihelyezett eledel maradékát. Ezért már nem csak az erdős területek mellett vagy a kertvárosban gyakori a rókalátogató. A rókák immunizálása 1992 óta zajlik, repülőgépekről szórják ki a vakcinákat tartalmazó csalétkeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek