Az életünk a tét: erre ügyelj, ha medvehagymára vadászol!

Április közepén már egyre többen indulnak el, hogy felleljék a 'zöld aranyat', a medvehagymát. A szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása mellett azonban van egy meglehetősen furcsa tulajdonsága ennek a növénynek. Levelei pont úgy néznek ki, mint a gyöngyvirágnak, ami viszont mérgező. 

A medvehagyma, mint számos növénytársa is egy néphiedelemről kapta nevét. Megfigyelték, miszerint a medvék miután téli álmukból felébrednek, nem a méz, hanem a medvehagyma felé veszik az irányt, annak fogyasztásával kezdve a tavaszt. Nagy valószínűséggel mindezt immunrendszerük erősítése érdekében teszik, hiszen a hosszú pihenéssel az ő szervezetük is legyengül.  

Medvehagyma mező, ahol a virágok miatt jól megkülönböztethető a növény a gyöngyvirágtólForrás: Wikipédia

Az erős fokhagyma illatáról felismerhető, gyöngyvirághoz hasonló növény a tél végén, tavasz hajnalán bújik elő a földből, május végére pedig fehér virágba borul. A medvehagyma, az egyszikűek osztályának spárgavirágúak rendjébe, ezen belül az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák; sőt a vaddisznók is nagyon kedvelik.

Szervezetünkre gyakorolt hatása lenyűgöző

Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban – természetes úton méregtelenít. A különleges kénvegyületek elősegítik a bélflóra egészséges működését, valamint eltávolítják testünkből a növényvédő szerek és a gyógyszerek roncsoló maradványait. Gazdag vasban, A- és C-vitaminban. Adenozin tartalma majd hússzor több mint a hagyományos fokhagymának, ebből fakadóan a vérnyomás szabályozásában is nagy szerepet játszik.

Salátába, levesbe, kenyérre!

A medvehagyma ma már sok különböző módon felhasználható, és része lehet a tavaszi étrendünknek. Ha magunk gyűjtjük, vagy a piacon veszünk belőle egy-két csokrot, akkor otthon készíthetünk belőle ízletes és erőteljes medvehagyma krémlevest, ahogy az alábbi videó is mutatja a Mindmegette oldalán.

De apróra vágva, fokhagymával és puha vajjal elkeverve, fűszervajat is készíthetünk belőle, vagy éppen pesztót - parmezánnal, pirított fenyőmaggal és olívaolajjal - amit aztán frissen kifőtt al dente tésztához keverhetünk. Ha pedig készen veszünk medvehagyma termékeket - kencéket és pesztókat - akkor a friss tavaszi salátánkra is tehetünk egy-két kávéskanállal. Tapasztalatból mondjuk, hogy a mindenféle zacskós salátaöntetek helyett, ez tényleg feldob bármilyen salátát, és későbbre is üvegbe zárja a tavasz ízeit.

A jóból is megárt a sok  

A fokozott túlszedés miatt egy ideje már korlátozzák a medvehagyma szedését. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság minden évben kiad egy közleményt, ami szerint a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet  területein csak napi 2 kilogrammot szabad szedni személyenként. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. 

A legtöbb kiskert alap virága a gyöngyvirág, ám érdemes vigyázni vele, hisz sokan keverik a medvehagyma levelével, csakhogy a gyöngyvirág erősen mérgező, bogyós termésének elfogyasztása pedig halálos is lehet.Fotó / Getty Images

Vigyázat, gyöngyvirág!

Nem árt az óvatosság, mert a tömeges szedés során, óhatatlanul is a medvehagymák közé kerülhetnek a gyöngyvirág levelei. Nagyon hasonlítanak egymásra, így könnyű összetéveszteni őket. Már 2-3 gyöngyviráglevél elfogyasztása is súlyos szívműködészavart okoz (s bár nem szeretnénk senkit sokkolni), akár halálos kimenetelű is lehet.

Ezért az általunk szedett növényeket vizsgáltassuk meg egy herbáriumban, ha van rá lehetőségünk, vagy csak és kizárólag ellenőrzött eladótól, hatósági engedéllyel rendelkező beszerzőtől vásároljunk! Legyünk körültekintők, akárcsak a gombák esetében - az életünk a tét!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek