Ezen a hazai helyen mostantól a békák is biztonságosan közlekedhetnek

A tavasz beköszöntével megkezdődött az erdei békák vonulása a téli menedékként szolgáló erdőkből a szaporodóhelyek felé, ezzel nem is sejtik, hogy mekkora veszély leselkedik rájuk a keresztező autóforgalomban – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán.

A közlekedő kétéltűeket a békaterelő háló igazítja útba - illusztrációForrás: Pixabay/saguari

Az elütött egyedek száma igen jelentős is lehet, és a kiemelten védett faj élőhelyei is romlásnak indultak, ezért megóvásuk a természetvédelem egyik legfőbb feladata.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a a Pilisi Parkerdő ZRt.-vel közösen a korábbi években közel 700 méteres békaterelő berendezést telepített a Visegrádi-hegységben található Királykunyhó térségében, mivel a békák vonulási útját sajnos sok helyen keresztezi az autóforgalom. A karókhoz rögzített háló megakadályozza a vonuló kétéltűeket abban, hogy az úttesten áthaladjanak, és a békaterelő segítségével a patakmedren és az út alatti átereszen keresztül biztonságosan eljuthatnak a szaporodóhelyükre.

Ebben az évben sor került a több helyen már elfeküdt vagy szakadt ponyva javítására és a karók pótlására a békaterelő teljes hosszúságában. A közút kezelője pedig elvégezte az út alatti átereszek tisztítását is, hogy azok alkalmasak legyenek az állatok átkeléséhez.

Április 2-án a Nemzeti Park Gólyaváró családi napot tart Farmoson, ahol a békamentés mellett, gólyalessel, madárgyűrűzéssel, valamint kétéltű- és hüllővédelmi bemutatóval is várják az érdeklődőket. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek