A gyilkos neve: csattanó maszlag

Lila és fehér, trombita formájú virágaival, gyorsan bokrosodó karjaival úgy tűnik, mintha a növény igazi dísze lenne kertjeinknek. Ha nem tudjuk, hogy súlyosan mérgező, még örülünk is neki, hogy nálunk növekszik, és hogy a magját valahonnan pont hozzánk fújta a szél.

Hihetetlenül gyorsan nő és gyorsan terjed, talán már ebből is gondolhatjuk, hogy ez gyomnövény. Ha nem ismerjük, többnyire hagyjuk növekedni, bokrosodni, mert egyébként kifejezetten szép. Csak az áll neki azonnal kivágni, aki tudja, hogy milyen veszélyes. Mert bizony e virágzó bokor erősen mérgező. Csattanó maszlagnak vagy ördög trombitának hívják.

Csattanó maszlag – ugye, hogy ismerős?Forrás: ZayacSK / Shutterstock

Kezeltek vele asztmát, használták fájdalomcsillapítóként

Feltételezések szerint Közép-Amerikából származik, és a peyote kaktusz vagy a kábító hatású gombákhoz hasonlóan hallucinogén. Agresszív, szinte kiirthatatlan gyomnövény. A hagyományos orvoslásban gyakran alkalmazták különféle betegségek kezelésére. Például a leveléből készült cigarettát asztma kezelésére szívták, de a mérgezés kockázata messze meghaladta az előnyét. Gyulladások kezelésére és fájdalomcsillapításra is használták, de ha nem ismerték eléggé, több bajt okoztak vele, mint amennyi hasznot.

Régen az indiánok, középkorban a varázslók fogyasztották hallucinogénként szent vagy okkult látomások előidézésére, és a boszorkányok ellen, mivel a növény minden része tartalmaz kábító hatású anyagokat.

A nadragulya az ókori császárnék fegyvere volt

A növény a burgonyafélék családjába tartozik, ahogy a nadragulya is, amellyel a feljegyzések szerint Agrippina és Livia, a két ókori római császárné intézte el ellenfeleit, de a középkorban, sőt, még Viktória királynő uralkodása idején is gyakran alkalmazott méreg volt.

A nadragulya (Atropa bella-donna) mérgező terméseForrás: Vankich1 / Shutterstock

A nadragulya azonban a reneszánsz Itáliában népszerű szépítőszerként is ismert volt. A hölgyek a növény bogyóiból kinyert levet a szemükbe cseppentették, mert hatóanyaga, az atropin a pupillák kitágulását okozta. Ezért használják az orvosok még ma is, természetesen gyógyszerkönyvi minőségben és mennyiségben, szemműtétek alkalmával.

Veszélyes szépsége a kerteknek

A baj az, hogy a csattanó maszlag a hatóanyagokat veszélyes mennyiségben tartalmazza. A végzetes túladagolás kockázata magas a tájékozatlan felhasználók körében, és sok kórházi kezelés történik amiatt, hogy kábítószerként használják.

A csattanó maszlag kinyílt toktermése magvakkalForrás: Agnieszka Kwiecień (Nova) / Wikipedia

Nem valószínű, hogy a jövőben a visszaélések egyik fő drogjává válik, mert mellékhatásai rendkívül kellemetlenek. Tanácsos mindenhonnan kiirtani. Fogyasztása ugyanis életveszélyes: szapora pulzust, szívritmus zavarokat, szájszárazságot, tág pupillákat, homályos látást, hallucinációkat, zavartságot és vizelési nehézségeket okoz, súlyos esetben pedig kómát, görcsrohamokat, de akár halálos mérgezést is.

Az anyag elkészítésében az Egészségkalauz cikke is segítségünkre volt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek