Programajánló a hosszú hétvégére: Újranyit a Gemenci Ökoturisztikai Központ

A gemenci erdő és a kisvasút hosszú-hosszú évek óta generációk közkedvelt kirándulóhelye. Különös, hogy milyen emlékképek maradnak meg felnőtt korunkra egy-egy gyermekkori élményből: a gemenci erdei vasút, a gímszarvasok, az őzikék és vaddisznók sokak emlékezetébe vésődtek. Gemencre különösen ráillik a mesebeli jelző, van valami különös, romantikus varázsa a helynek. Néhány ide vonatkozó újdonságnak jártunk utána.

Remek hírrel érkezett a Gemenc Zrt., miszerint 2022. március 12-től újra elindítja teljes szolgáltatását a fenntartásában üzemelő Gemenci Erdei Vasút és az Ökoturisztikai Központ Pörbölyön.

Legenda, vagy valóság? Csodás gímszarvas a gemenci ártéri erdőben.Forrás: Gemenc Zrt.

A Látogatóközpont minden nap 8:00 – 17:00 között várja a kirándulókat. Hétköznap az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára elérhetők, de hétvégén és ünnepnapokon teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság. A varázslatos helyszín mellett olyan különleges programokkal várják az érdeklődőket, mint a Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben című interaktív kiállítás, vagy a sokak örömére nyíló Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas kiállítás, melynek a Millenniumi pavilon nyújt otthont.

Szeretettel várják az idelátogató turistákat az Ökoturisztikai Látogatóközpontban.Forrás: Gemenc Zrt.

A tárlatok 9:00 – 14:30 között tekinthetők meg a hétvégi időpontban. Emellett vadmegfigyelő, büfé, vizesblokkok és ingyenes parkolás fogadja a kirándulni vágyókat.

A Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben című kiállítás az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segíti. Színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint hód és vidra dioráma is várja mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

Élet az ártéri erdőben kiállítás.Forrás: Gemenc Zrt.

A Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas kiállításon több mint 300 fotó, infografikák, érintőképernyős multimédiás pultok és játékok segítik az ismeretek befogadását. A kiállítást úgy alkották meg, hogy a kisgyermekektől a szakemberekig mindenki megfelelő és érdekes információhoz jusson a gímszarvasok egy évciklusáról. A küzdő gímbikákat bemutató, körbejárható dioráma pedig testközelbe hozza a csak a szarvasbőgések idején megfigyelhető, a szarvastehenekért harcoló bikák lélegzetelállító összecsapását.

Vadvonulás az ártéri erdőben.Forrás: Gemenc Zrt.

A Gemenci Állami Erdei Vasút járatai hétvégenként és ünnepnapokon menetrend szerint közlekednek Pörböly és Malomtelelő állomások között. A részletes menetrendet itt tekinthetitek meg, bővebb információért pedig keressétek fel a honlapot

Újra indul a gőzös kisvasút a gemenci erdőben.Forrás: Gemenc Zrt.

Jó barangolást kívánunk nektek!

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek