Ritka, mediterrán növény indult virágzásnak hazánkban

Már virágzanak a tarka sáfrányok (Crocus reticulatus) a Duna-Tisza közén – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán. Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő. 

A tarka sáfrány hazánktól északra nem is fordul előForrás: KNP/Filotás Zoltán

Az apró, törékeny, hagymás növényt elsősorban homoki tölgyesekben, száraz homokterületek sztyepprétjein találjuk, de élőhelyeik fogyatkozásával gyakran az azok helyén létrehozott mesterséges  akácosok alatt bukkanunk rájuk. Szép állományai vannak többek között a Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Területen, Kelebia és Ásotthalom környékén, a Nyárlőrinci-erdőben vagy Császártöltés mellett, a Kiscsalai-löszpart lankáin.

A tarka sáfrány virágzásakor alig 4-8 (max. 10-12) cm magas; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik.

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak 1-2 hétig lehet megcsodálni.

A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft, így gyűjtése és károsítása tilos!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek