Szokatlanul korán nyílnak a virágok, de hamarosan visszatér a tél

Idén meglepően korán jelentek meg a fokozottan védett volgamenti hérics első virágai a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási löszgyepen, írja a park, honlapján. Az első virágokat január 5-én észlelték, ekkor még csupán négy sárga virágra bukkantak, amelyek az enyhe időben kibújtak a talajból. Ilyen korai virágzásra az elmúlt néhány évtizedben nem volt példa.

Volgamenti héricsForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

Az első virágok szinte a talajfelszínen nyílnak, hidegben becsukódnak, így kevésbé fagynak el. Az elkövetkező napok komoly havazásokat hoztak, így a virágok is hótakaró alá kerültek. Három hét elteltével, amikor a fehér lepel elolvadt, már hét virágzó tövet találtak a nemzeti park munkatársai, február 1-jén már 12 tő virágzott. A volgamenti hérics virágzási csúcsa általában március végén, április elején következik be, tavaly április 1-jén 1688 virágzó tövet számoltak.

Volgamenti héricsForrás: Palcsek István Szilárd/kmnp.hu

Most is tavaszias idő van, ami a köpönyeg.hu előrejelzése szerint a következő pár napban folytatódik, de a hétvégére visszatérnek a reggeli fagyok. A mai 9 és 15 fok közötti tavaszias meleg után fokozatosan visszaesik a hőmérséklet: csütörtökön 12 fok körül alakul délután, pénteken estétől megélénkül az északnyugati szél, és maximum 11 fok körüli hőmérséklet várható. A hétvégére azután jelentősen lehűl a levegő: délutánonként csak 5 fok körüli értékeket mérhetünk, és visszatérnek a reggeli fagyok is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek